Brazílský súd odsúdil osem osôb na šesť až 15 rokov väzenia za prípravu útoku na OH 2016

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 10:42 • 2 min
Brazílský súd odsúdil osem osôb na šesť až 15 rokov väzenia za prípravu útoku na OH 2016

RIO DE JANEIRO - Brazílska justícia odsúdila za prípravu teroristického útoku na olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro osem osôb na 6 až 15 rokov odňatia slobody.

slovakia

left justify in out

Federálny sudca Marcos Josegrei da Silva ako prvý uplatnil pri verdikte literu diskutabilného protiteroristického zákona. Obvinených usvedčili na základe písomného a obrazového oslavovania Islamského štátu na internete.

 

Najvyšší trest väzenia na 15 rokov a 10 mesiacov dostal 33-ročný Leonid El Kadre, ktorého vyšetrovatelia označili za vodcu skupiny. Podľa sudcu mal tri facebookové profily a na všetkých velebil útoky teroristov v mene islamu. Prisahal tiež vernosť Islamskému štátu. "Moslim nie je pravým veriacim, keď nesúhlasí s džihádom," citoval sudca jeden z El Kadreho výrokov.

Matka a obhajkyňa odsúdeného Zaine El Kadriová tvrdí, že dôkazy nie sú dostačujúce a jej syn nespáchal zločin. "Nič na neho nemajú. Odvoláme sa a dostaneme ho z väzenia," povedala. El Kadre už 36 dní drží protestnú hladovku.

Počas júlovej operácie zadržali v Brazílii 13 osôb, päť neskôr prepustili. Ôsmi muži sa osobne ani raz nestretli, komunikovali navzájom len prostredníctvom aplikácií.

 

Vtedajší minister spravodlivosti Alexandre Moraes ich označil za amatérov, ktorí sa najviac priblížili k útoku vtedy, keď sa pokúsili kúpiť pušku AK-47 cez internet z Pakistanu. Protiterotistický zákon zaviedli v roku 2016, organizácie na ochranu ľudských práv ho však kritizujú pre viaceré nedostatky, napríklad nejasnú definíciu pojmu "terorizmus".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona