Šešelj už pred ICTY nepredstúpi, budú ho musieť zatknúť

NETKY.SK • 13 November 2014, 15:36 • 2 min
Šešelj už pred ICTY nepredstúpi, budú ho musieť zatknúť

BELEHRAD - Srbský nacionalistický líder Vojislav Šešelj odmieta uznať legitimitu Medzinárodného trestného tribunálu OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY) a nie je ochotný vrátiť sa do jeho sídla v Haagu.

slovakia

left justify in out

Povedal to vo štvrtok deň po návrate do Belehradu, kam ho podmienečne pustili pre zlý zdravotný stav. "Neodídem dobrovoľne. Budú ma musieť zatknúť," vyhlásil 60-ročný vodca krajne pravicovej Srbskej radikálnej strany (SRS).

 

ICTY schválil Šešeljove prepustenie ešte minulý piatok, pričom do vlasti priletel z holandského Amsterdamu v stredu. Politik trpí rakovinou hrubého čreva rozšírenou do pečene. Tribunál ho tak nestihol odsúdiť za mnoho závažných zločinov, ktorých sa údajne dopustil počas vojen v Juhoslávii pred 20 rokmi na nesrbskom obyvateľstve. Šešelja obvinili z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a etnických čistiek v rozsiahlych častiach Bosny, Chorvátska a srbskej severnej provincie Vojvodina. Na belehradskom letisku ho privítali stovky priaznivcov. Verejne by Šešelj mal vystúpiť v sobotu na belehradskom Námestí republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies