Šešelj sa má vrátiť do Haagu, prokurátori zmenili názor

NETKY.SK • 1 December 2014, 16:35 • 2 min
Šešelj sa má vrátiť do Haagu, prokurátori zmenili názor

HAAG - Prokurátori Medzinárodného trestného tribunálu OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v prípade dočasného prepustenia srbského nacionalistu Vojislava Šešelja "zmenili názor".

slovakia

left justify in out

Dôvodom sú jeho vyjadrenia po návrate do vlasti, ktoré podľa ICTY podnecujú násilie. Hlavný prokurátor súdu Serge Brammertz vyhlásil, že "dôvera v Šešelja nebola odôvodnená".

 

"Jasne dal najavo, že jeho zdravotný stav mu nebráni v uskutočňovaní neakceptovateľných verejných vyhlásení, ktoré podnecujú násilie a urážajú obete (vojnových zločinov)," cituje Brammertza spravodajský portál Balkan Insight. Šešelj by sa mal preto vrátiť do sídla ICTY v holandskom Haagu. Súd podľa prokurátora takisto radikálne sprísni podmienky prípadného ďalšieho dočasného prepúšťania iných obvinených. Šešelj však po návrate do Srbska vyhlásil, že do rúk súdu sa nemieni vydať a budú ho preto musieť zatknúť. Zatiaľ nie je jasné, aký bude konkrétny postup v jeho prípade. 

 

Nacionalista od návratu domov urobil niekoľko kontroverzných vyhlásení. Trpí však rakovinou hrubého čreva rozšírenou do pečene, čo bol dôvod jeho podmienečného prepustenia z vyše 12-ročnej väzby. ICTY ho tak nestihol odsúdiť za mnoho závažných zločinov, ktorých sa údajne dopustil počas vojen v Juhoslávii pred 20 rokmi na nesrbskom obyvateľstve. Šešelja obvinili z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a etnických čistiek v rozsiahlych častiach Bosny, Chorvátska a srbskej severnej provincie Vojvodina. Žalobcovia ho navrhujú potrestať 28-ročným pobytom vo väzení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona