Šešelj: Rozhodnutie z Haagu ma nezaujíma, držali ma tam nezákonne 12 rokov

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 19:33 • 2 min
Šešelj: Rozhodnutie z Haagu ma nezaujíma, držali ma tam nezákonne 12 rokov

BELEHRAD - Vojislav Šešelj, srbský nacionalista, ktorý čelí obvineniu z vojnových zločinov v procese na pôde Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY), dnes v Belehrade absolútne vylúčil svoj návrat do sídla tribunálu v holandskom Haagu. Informácie priniesla tlačová agentúra APA s odvolaním sa na srbské médiá.

slovakia

left justify in out

"Chcel by som vidieť, ako ma (premiér) Aleksandar Vučič a (prezident) Tomislav Nikolič teraz nechajú zadržať," vyhlásil pre denník Večernje novosti podmienečne prepustený obžalovaný.
     

"Porazil som haagsky tribunál. Nezákonne ma tam zadržiavali 12 rokov, porušili moje právo na súdny proces v rozumnom čase," vyhlásil Šešelj pre tlačovú agentúru Beta. Rozhodnutie z Haagu o nutnosti jeho návratu do cely ho podľa vlastných slov "nezaujíma".
     

Odvolací súd Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) dnes oznámil, že Vojislav Šešelj porušil podmienky svojho dočasného prepustenia z väzby a musí sa vrátiť do súdnej cely v holandskom Haagu.
     

Srbského radikála, medzi ktorého blízkych spolupracovníkov patrili do jesene roku 2008 aj obaja najvyšší srbskí ústavní činitelia, prepustili z väzby vlani v novembri, aby mohol absolvovať liečbu v Srbsku, ale pod podmienkou, že nebude ovplyvňovať obete ani svedkov a že sa v prípade predvolania vráti na súd. Srbskí lekári oznámili, že Šešelj trpí na rakovinu hrubého čreva a rozšírila sa mu aj na pečeň.
     

Šešelj sa sám dobrovoľne prihlásil tribunálu v Haagu v roku 2003 a čaká na verdikty vo svojom súdnom procese. Prokuratúra preňho žiada za vojnové zločiny 28 rokov väzenia.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies