Šešelj požaduje urgentné prepustenie a odškodné 12 miliónov eur

NETKY.SK • 21 November 2013, 18:56 • 2 min
Šešelj požaduje urgentné prepustenie a odškodné 12 miliónov eur

HAAG/BELEHRAD - Líder Srbskej radikálnej strany (SRS) Vojislav Šešelj, ktorý čelí obvineniu z vojnových zločinov, dnes adresoval Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) so sídlom v Haagu žiadosť o "urgentné" prepustenie na slobodu. Súčasne požaduje za takmer 11 rokov strávených za mrežami odškodné vo výške 12 miliónov eur. V Belehrade o tom podľa agentúry APA informovali Šešeljovi stranícki kolegovia.

slovakia

left justify in out

Podpredseda SRS Zoran Krasič v tejto súvislosti vyhlásil, že v prípade Šešelja, ktorý dobrovoľne odišiel do Haagu vo februári 2003, došlo k porušeniu princípu plynulého súdneho konania.

ICTY iba pred niekoľkými týždňami odložil vyhlásenie rozsudku v tomto prípade, ktoré bolo pôvodne ohlásené na koniec októbra. Stalo sa tak po tom, čo súdny tribunál po prvý raz v histórii vylúčil jedného zo sudcov z konkrétneho procesu, a to so Šešeljom. Vylúčenie kvôli predpojatosti sa týkalo Frederika Harhoffa z Dánska, ktorý predtým adresoval osobný list 56 kolegom poukazujúcim na podľa jeho názoru neobjektívne vynesené oslobodzujúce rozsudky v prípade niektorých osôb obvinených z vojnových zločinov.

Šešelj vlani v júni dostal v Haagu dvojročný trest väzenia za pohŕdanie súdom, keď odmietol odstrániť zo svojej webovej stránky informácie odhaľujúce totožnosť svedkov, ktorým súd zaručil zachovanie anonymity. Išlo už o tretie odsúdenie Šešelja za pohŕdanie súdom, odkedy sa dobrovoľne vzdal ICTY, aby čelil obvineniam, že svojimi nenávistnými prejavmi podnecoval k srbským zverstvám v balkánskych vojnách začiatkom 90. rokov. Prokuratúra ICTY žiada pre neho za vojnové zločiny 28 rokov väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies