Seriálu Panstvo Downton udelili špeciálnu cenu BAFTA

NETKY.SK • 12 August 2015, 14:03 • 2 min
Seriálu Panstvo Downton udelili špeciálnu cenu BAFTA

BRATISLAVA- Britskému seriálu Panstvo Downton (2010) udelili špeciálnu cenu Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA).

slovakia

left justify in out

Na slávnosti, ktorá sa konala v utorok v Londýne, sa zúčastnili tvorcovia projektu spolu s hercami a herečkami. Ocenenie za prínos odovzdala herečka Julie Walters tvorcovi série Julianovi Fellowesovi a výkonným producentom Liz Trubridge a Garethovi Neameovi. Podobnú cenu v minulosti dostala len filmová séria o Harrym Potterovi.


Nakrúcanie poslednej, šiestej sezóny sa končí v týchto dňoch. Mnoho protagonistov preto počas ceremoniálu neskrývalo dojatie. "Posledný deň je piatok," priblížila Laura Carmichael, predstaviteľka Edith Crawley. "Už som pár kolegom s plačom povedala zbohom, takže som si istá, že nebudem vedieť rozprávať," priznala. "Rozhodla som sa, že nebudem plakať, no plakala som. Vyronila som pár sĺz," povedala Elizabeth McGovern, ktorá v sérii stvárňuje Coru Crawley. "Skončil som včera (pondelok, pozn. SITA) s Michelle Dockery a Allenom Leechom. Na rozlúčku sme si dali v bare pivo," popísal svoj posledný deň predstaviteľ grófa z Granthamu Hugh Bonneville. Phyllis Logan, ktorá sa v seriáli predstavila ako pani Hughesová, prezradila, že jej rola bude chýbať. Na ceremoniáli nechýbali ani ďalší účinkujúci zo seriálu, ako Maggie Smith, Brendan Coyle, Penelope Wilton, Jim Carter, Joanne Froggatt či Dan Stevens.


Hoci diváci a diváčky sa môžu tešiť už iba na jednu sezónu, ktorú začnú vo Veľkej Británii vysielať v septembri, Julian Fellowes prezradil, že o panstve Downton plánuje nakrútiť film. "Pochybujem, že by šlo o prequel. Teda, ak film vznikne, bol by pokračovaním s rovnakými postavami," priblížil. "Rád by som ho nakrútil. Myslím, že by to bola zábava," doplnil 65-ročný scenárista.


Seriál Panstvo Downton, v origináli Downton Abbey, sa dostal na televízne obrazovky ITV v septembri 2010. V roku 2011 mu udelili ceny BAFTA za réžiu a zvuk. O rok neskôr ho ocenili Zlatým glóbusom v kategórii Najlepší miniseriál alebo televízny film. V nasledujúcich troch rokoch ho na túto cenu nominovali v kategórii dramatických televíznych seriálov. Zlatý glóbus získali aj herečky Maggie Smith a Joanne Froggatt. Seriál má na konte aj 11 Primetime Emmy a tri Screen Actors Guild Awards.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona