Séria útokov bola namierená proti predstaviteľom Fatahu

NETKY.SK • 7 November 2014, 15:11 • 2 min
Séria útokov bola namierená proti predstaviteľom Fatahu

GAZA - Pásmom Gazy v piatok otriasla séria menších výbuchov namierená proti predstaviteľov hnutia Fatah. Terčom útokov sa stali domy a autá, explózie menšieho rozsahu však spôsobili len malé škody a žiadne zranenia.

slovakia

left justify in out

K zodpovednosti za útoky sa zatiaľ nikto neprihlásil, na mieste jednej z explózii bol však list podpísaný extrémistickou skupinou Islamský štát. Hnutie Hamás výbuchy odsúdilo a nariadilo potrestanie osôb, ktoré ich majú na svedomí.

 

Jeden z výbuchov poškodil drevené pódium, kde sa má 11. novembra uskutočniť smútočná ceremónia pri príležitosti 10. výročia úmrtia bývalého palestínskeho prezidenta a lídra Fatahu Jásira Arafata. Prípravy ceremónie viedli k zvýšeniu napätia medzi Fatahom a Hamásom, ktorý vládne v Pásme Gazy. "Nikto nám nezabráni, aby sme uskutočnili túto spomienku, žiadny výbuch alebo iný teroristický čin," vyhlásil jeden z vrchných predstaviteľov Fatahu Abdalláh Abú Samhadána. 

 

Hamás a Fatah v septembri uzavreli prelomovú dohodu, na základe ktorej bude Pásmo Gazy ovládať vláda národnej jednoty pod vedením prezidenta Mahmúda Abbása. Hnutie Hamás vládne na izolovanom území od roku 2007, zatiaľ čo palestínska samospráva a hnutie Fatah na čele s Abbásom kontrolujú Západný breh Jordánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies