Sergej Lavrov: Uzdravovanie Skripaľovcov svedčí o tom, že neboli vystavení novičoku

NETKY.SK • 16 Apríl 2018, 08:50 • 2 min
Sergej Lavrov: Uzdravovanie Skripaľovcov svedčí o tom, že neboli vystavení novičoku

MOSKVA - Uzdravovanie bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie svedčí o tom, že neboli vystavení nervovej látke A-234. Povedal to v sobotu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý použil odborné kódové označenie nervovej paralytickej látky novičok, informuje ČTK.

slovakia

left justify in out

Skripaľovcov našli 4. marca v Salisbury v bezvedomí. Británia obvinila z útoku Rusko s tvrdením, že použili látku Novičok. Moskva to jednoznačne popiera. Juliu z nemocnice prepustili minulý týždeň, stav otca sa zlepšuje, aj keď je stále v nemocnici.

 

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v sobotu povedal, že to, že sa obaja uzdravujú, naznačuje, že zrejme nebola použitá látka A-234, teda Novičok. Podľa Lavrova by ich totiž určite zabila.

 

Lavrov tiež povedal, že v jednom švajčiarskom laboratóriu, ktoré pracuje pre Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), zo vzoriek odobratých v Salisbury zistili, že pri útoku na Skripaľovcov použili toxická psychoaktívnu látku označovanú ako BZ. Tá pôsobí na nervový systém, spôsobuje suchosť kože, dezorientáciu a retardáciu duševnej a fyzickej aktivity.

Podľa Lavrova OPCW o týchto výsledkoch vie, ale nezverejnila ich. „BZ sa v Sovietskom zväze alebo v Rusku nevyrábala,“ povedal Lavrov s tým, že táto látka sa vyrábala v mnohých iných krajinách.

 

OPCW vo štvrtok zverejnila súhrnnú správu, v ktorej jej vyšetrovatelia potvrdili závery Spojeného kráľovstva o identite jedovatej chemikálie použitej proti Skripaľovcom. O akú látku presne šlo a odkiaľ pochádzala, zverejnená správa OPCW neuviedla. Informácia o zložení látky je podľa organizácie však v kompletnej správe, ktorá je tajná a prístup k nej majú len členské štáty – teda aj Británia a Rusko.

 

Britský minister zahraničia Boris Johnson krátko po zverejnení správy uviedol, že „nezostáva iné alternatívne vysvetlenie toho, kto je zodpovedný“. Rusko podľa neho malo prostriedky a motív, aby spáchalo útok na Skripaľovcov. Uviedol tiež, že správa OPCW potvrdila, že látkou použitou pri útoku bol novičok. Lavrov už v piatok obvinil Britániu, že závery OPCW prekrútila, informuje denník Pravda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona