Sergej Lavrov: Ukrajina defacto stratila nezávislosť

NETKY.SK • 3 Máj 2018, 20:17 • 2 min
Sergej Lavrov: Ukrajina defacto stratila nezávislosť

KYJEV - Šéf Ministerstva zahraničných vecí Ruska poznamenal, že vinníkmi vnútornej politickej krízy na Ukrajine je skupina západných krajín vedených Spojenými štátmi, ktorí považujú celý svet za sféru svojho vplyvu. Informuje TASS.

slovakia

left justify in out

Ukrajina stratila nezávislosť kvôli vyvolanej vnútornej kríze niekoľkými západnými krajinami na čele s USA. O tom vyhlásil šéf Ministerstva zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov v rozhovore pre talianský časopis Panorma.
   

"Počas mnohých rokov Kyjev nútili urobiť rozhodnutie či bude s nami, alebo proti nám, medzi rozvojom spolupráce na Východe alebo na Západe, čo v konečnom dôsledku viedlo k zrúteniu ukrajinskej štátnosti, ktorá aj tak nikdy nemala významnú pevnosť. Výsledok pre dnešok - defacto strata nezávislosti, utrpenie ľudí, kolaps ekonomiky krajiny, ktorá mala všetky predpoklady stať sa jednou z najstabilnejších a ekonomicky silnejších v Európe," povedal Lavrov.
     

Lavrov tiež upozornil na prudkú zmenu v línii bloku NATO, ktorý pred prevratom na Ukrajine vyzval vtedajšieho prezidenta Viktora Janukoviča nepoužívať armádu proti demonštrantom a po štátnom prevrate začal požadovať, aby tí, ktorí sa nezákonne zmocnili vlády, použili silu proti regiónom, ktoré s nimi nesúhlasia "proporcionálne".
     

"V západnej línii v tomto dejstve nie je nič proukrajinské, ale všetko protiruské. Vidíme, že pre Spojené štáty a niekoľko ich satelitov, rozhovory o vytvorení jednotného priestoru mieru, bezpečnosti a stability v Euroatlantickej oblasti boli krytím, obálkou na pokračovanie archaickej praxe obsadenia geopolitického priestoru - presun rozdeľovacích čiar na východ, ako prostredníctvom rozšírenia NATO, tak aj v rámci realizácie programu - Východné partnerstvo," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies