Sergej Lavrov o spustení rakety v KĽDR: máme pocit, že USA schválne provokovalo Kim Jong Yina

NETKY.SK • 2 December 2017, 17:39 • 2 min
Sergej Lavrov o spustení rakety v KĽDR: máme pocit, že USA schválne provokovalo Kim Jong Yina

Podľa slov ministra zahraničných vecá Ruska Sergeja Lavrova, má Moskva pocit, že USA schválne provokovali lídra Severnej Kórei Kim Jong Yina, aby ten padol na provokáciu vojenskými cvičeniami a manévrami.

slovakia

left justify in out

"Máme taký pocit, že oni schválne provokovali Kim Jong Yina, aby nevydržal pauzu, a aby sa na ich provokáciách zlomil. Preto, pri odsúdení dobrodružstva Pchjongjangu s jadrovými strelami, nemôžeme neodsúdiť provokatívne správanie našich amerických kolegov," vyhlásil Lavrov .

 

29. novembra, úrady Severnej Kórei informovali o úspešnom testovaní nového typu medzikontinentálnej balistickej strely. Po raketovom testovaní v Pchjongjangu americký prezident Donald Tramp a jeho juhokórejský kolega Moon Zhe Ying dohodli sa pokračovať v tlaku na KĽDR.

 

Delegácia Štátnej dumy navštívila Severnú Kóreu a uskutočnila niekoľko stretnutí so severokórejskými poslancami. Po výsledkoch rokovaní poslanci vyhlásili, že Pchjongjang "je pripravený uskutočniť dialóg so Spojenými štátmi za účasti Ruskej Federácie", pretože je to jediná krajina, ktorej dôverujú. Zároveň poznamenali že zrieknuť sa jadrového programu nemajú v úmysle .

 

KĽDR chce, aby ju uznali ako jadrový stať, ale to nie je podmienkou pre začiatok dialógu s USA a len pri účasti Ruska. V Severnej Kórei rozumejú, že bez Ruska nie je možné vyriešiť tuto krízu a považujú USA za nedôverihodú krajinu. Oni pripomenuli vojnu v rokoch 1950-1953 "kedy na každého severokórejca američania zhodili bombu".

 

"75 dní bolo ticho a, keby USA a Južná Kórea urobili aspoň jeden krok v smere rokovaní, je možné, že by nebolo dalších testovaní. Ale USA neurobilo nič, naopak , poslali do oblasti Japonského mora niekoľko bojových lodi a začali manévre," zdôraznil ruský diplomat Akexsej Čepa. "Podľa ich slov, oni sú pripravení každú chvíľu spustiť jadrové strely a dostať hocijaký zadaný bod v Spojených štátoch," povedal diplomat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies