Sergej Lavrov: Litovské úrady sa snažia donútiť rusky hovoriacich občanov aby sa vzdali svojho dedičstva

NETKY.SK • 16 Marec 2018, 16:45 • 2 min
Sergej Lavrov: Litovské úrady sa snažia donútiť rusky hovoriacich občanov aby sa vzdali svojho dedičstva

MOSKVA - Litovske úrady, ktoré sa snažia previesť ruské školy na lotyšský jazyk, nútia tretinu obyvateľov krajiny, aby sa vzdali svojho dedičstva. O tom vyhlásil vo štvrtok minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov.

slovakia

left justify in out

Šéf ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie nazval toto najhrubšim porušením všetkých možných dohovorov. Informuje agentúra TASS. 

 

"Toto je hrubé porušenie všetkých možných dohovorov: aj OSN, aj Rady Európy, vrátane chartov a dohovorov, ktoré chránia regionálne jazyky a jazyky regionálnych menšín," zdôraznil Lavrov.

 

Minister pripomenul, že Rusko pravidelne vyvoláva túto otázku v OSCE, v Rade Európy, vo výbore OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie. Minister tiež odporučil obrátiť sa na súdy, vrátane Európskeho súdu pre ľudské práva.

 

Očakáva sa, že postupná implementácia tejto reformy v Litve začne už 1. septembra budúceho roka. Aby reforma nadobudla účinnosť, musí ju schváliť parlament v ďalšom čítaní a potom to má podpísať prezident.

 

Tento úmysel spôsobil vlnu nespokojnosti medzi rusky hovoriacimi obyvateľmi Lotyšska, ktorí tvoria 40% obyvateľov krajiny. Jediný štátny jazyk v Lotyšsku je lotyština a ruský je považovaný za zahraničný. Dňa 1. septembra roku 2004, bola v republike už vykonaná reforma vzdelávania spôsobujúca masové protesty v školách národnostných menšín. Výsledkom bolo zavedenie dvojjazyčného vzdelávacieho systému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies