Serena je trochu blázon, ale nikdy sa necítila lepšie

NETKY.SK • 9 September 2013, 12:03 • 2 min
Serena je trochu blázon, ale nikdy sa necítila lepšie

NEW YORK - Serena Williamsová znova potvrdila, že je veľká tenisová šampiónka. Ani mimoriadne disponovaná súperka, tlak 23-tisícového fanúšikovského kotla na Arthur Ashe Stadium či krútiaci sa vietor a z toho plynúca herná aj psychická nepohoda ju nezastavili na ceste za piatym titulom z US Open.

slovakia

left justify in out

Serena najmä v prvom sete, keď jej v silnom vetre nefungoval úderový tajming, a bola neskoro pri loptičkách, nechala voľný priechod emóciám častejšie, ako býva u nej zvykom. Napokon sa pozviechala aj z tvrdého direktu v tajbrejku druhého setu, v ktorom viedla 4:1 aj 5:3 a dvakrát podávala na víťazstvo. V zápase svetovej jednotky s dvojkou zdolala Bielorusku Viktoriu Azarenkovú 7:5, 6:7 (6), 6:1 a 18 dní pred svojimi 32. narodeninami sa stala najstaršou šampiónkou Medzinárodných otvorených majstrovstiev USA v tenise. Prekonala Austrálčanku Margaret Courtovú, ktorá sa v New Yorku radovala s pohárom nad hlavou v sezóne 1973 vo veku 31 rokov a 55 dní.

"Bolo to veľmi náročné. Vietor bol nevyspytateľný a súperka sa nevzdávala za žiadneho stavu. Vika je bojovníčka. Až do premeneného mečbalu som si nemohla byť istá víťazstvom," vravela Serena Williamsová na tlačovej konferencii po finálovom zápase. 

Azarenková plakala po prehratom finále so Serenou na US Open vlani a oči jej nezostali suché ani teraz. Momentálne asi jediná vážna vyzývateľka fenomenálnej Američanky sa zlomila až v treťom sete, keď nevydržala vražedné úderové tempo svojej súperky. Napriek tomu si vyslúžila nejednu pochvalu od pozorného tenisového sveta. Nemecký Kicker napísal, že zo Sereny dostala všetko tenisové umenie a francúzsky L´Equipe ju opísal ako hráčku, ktorá sa nezľakla favoritky už cestou zo šatne na kurt. 

"Bojovala som, ako sa len dalo. Snažila som sa koncentrovať na každý detail, ale nestačilo to. Prehrala som však s veľkou šampiónkou. Nik si ten titul nezaslúži viac ako Serena," uviedla sklamaná Azarenková. 

V New Yorku vyhrala prvý raz pred 14 rokmi 

Prvý titul na US Open vybojovala mladšia zo sestier Williamsových už v roku 1999, keď ešte nemala osemnásť. Medzitým absolvovala 21 finálových zápasov na štyroch grandslamových turnajoch. Sedemnásť z nich ukončila premeneným mečbalom. V New Yorku sa z celkového triumfu tešila v rokoch 1999, 2002, 2008, 2012 a 2013. Okrem toho v najväčšom svetovom meste pridala aj dve finálové a jednu semifinálovú účasť. 

"Víťazím na tomto turnaji už tri desaťročia a to je skvelý pocit. Mám takmer 32 rokov a stále mi to ide. To je pocta, ale aj zásluha doby. Moderné technológie dostali tenis na výkonnostne inú úroveň. Hráme dlhšie a sme aj dlhšie úspešné," zamyslela sa staronová šampiónka New Yorku na serveri WTA. Na logickú otázku, dokedy môže a chce ešte rozdávať svoje tenisové umenie ako najlepšia na svete, odpovedala: "Momentálne mám pocit, že som na tom fyzicky tak dobre, ako už dávno nie. Nikdy som sa necítila lepšie. Z tenisu mám stále veľkú radosť a nemienim sa ho len tak vzdať. Som šťastná." 

Na jednej úrovni s Federerom a tesne za Navrátilovou a Evertovou 

Sedemnásť titulov z turnajov veľkej štvorky ako Serena má na konte aj mužský historický líder v úspešnosti Roger Federer. Ženská tenisová história však pozná ešte častejšie grandslamové šampiónky. Osemnásť titulov vybojovali Chris Evertová a Martina Navrátilová, no a pred nimi sú ešte Helen Willsová-Moodyová (19), Steffi Grafová (22) a historická jednotka Margaret Courtová (24). Čo na to Serena Williamsová? 

"Som poctená tým, že som sa dostala na jednu úroveň s Federerom. Jeho herná konzistentnosť mi imponuje. Roger je veľký fenomén. Jeho kariéra je popretkávaná mnohými úspechmi a ďalšie ešte môže pridať. Keď ma však chcete porovnávať s Martinou a Chrissie, s tým nesúhlasím. Nie som ešte taká úspešná, ako boli ony. Čísla nepustia." 

Serena Williamsová je perfekcionistka. Nezaprela to v sebe, keď na tlačovej konferencii po finále dostala otázku, ako dlho bude oslavovať, než opäť začne myslieť na tenis. Odpovedala typicky po svojom. "Som tak trochu blázon, lebo už teraz myslím na to, čo sa dá urobiť lepšie. Asi si neviem poriadne vychutnať tento úspech. Zaujíma ma len to, čo príde najbližšie na kurte." 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies