September je mesiacom oblečenia z druhej ruky: Nemajte predsudky a šetrite planétu

NETKY.SK • 12 September 2019, 11:35 • 2 min
September je mesiacom oblečenia z druhej ruky: Nemajte predsudky a šetrite planétu

BRATISLAVA - Dokážete si predstaviť, že sa zaviažete k mesiacu bez nákupu nového oblečenia, a ak budete potrebovať niečo na seba, zadovážite si to iba z druhej ruky? Skúste to v septembri!

slovakia

left justify in out

Medzinárodná charitatívna organizácia Oxfam vyhlásila september ako mesiac second handov. Cieľom tejto kampane je vyzvať ľudí k tomu, aby po celý mesiac nekupovali žiadne nové oblečenie, ale iba to z druhej ruky.

 

Vedeli ste, že pri výrobe obyčajného trička, bolo potrebné vyprodukovať viac emisií ako počas 21 kilometrov dlhej jazdy autom? A že na výrobu nových riflí a tričiek je potrebné použiť 10-20-tisíc litrov vody? Podľa organizácie Oxfam skončí vo Veľkej Británii jedenásť miliónov kusov oblečenia každý týždeň na skládkach, a ak by sa každý Brit zapojil do akcie Second Hand September, ušetrilo by to toľko emisií, koľko vypustí lietadlo, keď obletí svet 900-krát.

 

Veľká Británia sa tak podľa autorov kampane potýka so solídnou závislosťou na nakupovanie nového oblečenia a uhlíková stopa vyprodukovaná za každú minútu nákupov nového oblečenia tu je väčšia, než keď obídete autom šesťkrát celú zemeguľu.

 

"Tieto šokujúce fakty o vplyve módneho biznisu na planétu a ľudí v najchudobnejších krajinách by nás mali prinútiť si dvakrát rozmyslieť, než si kúpime niečo nové na seba," hovorí generálny riaditeľ Oxfam Danny Sriskandarajah.

 

Navyše momentálne dochádza k recyklácii menej ako 1% materiálu z oblečenia, ktoré už nikto nechce. Ako teda správne dodržať záväzok Second Hand September? Určite štýlovo, pod hashtag #SecondHandSeptember sa sociálne médiá plnia fotografiami žien v padnúcich outfitoch, ktoré však nekúpili v štýle rýchlej módy v niektorom z obchodných reťazcov, ale objavili ich v obchodoch s oblečením z druhej ruky alebo v duchu upcyklingu osviežili svoje staré oblečenie novými doplnkami či rôznymi úpravami.

 

 

Oxfam tiež každý týždeň vyberie z uverejnených outfitov náhodného víťaza, ktorého riadne odmení za "secondhandovu" statočnosť.

 

Sekáč alebo vintage shop

 

Na Slovensku sa síce nemôžeme zapojiť priamo do britskej verzie súťaže, ale môžeme si skúsiť dať taký malý módny detox a zamerať sa na svoj už existujúci šatník a objaviť v ňom často neprávom opomínané kusy.

 

Podľa mnohých stylistov je tiež dôležitejšie vlastniť niekoľko základných a nadčasových kusov, ktoré sú kvalitné, dajú sa rôzne kombinovať a vydržia vám dlho, než kupovať stále nové moderné veci, ktoré za pár mesiacov už neoblečiete.

 

Ďalším krokom je potom objavenie obľúbeného second handu, či už v podobe kamennej predajne, alebo na internete, a dobrodružne hľadať zachovalé kusy, ktoré sa vám budú hodiť.

 

Veci z druhej ruky vo veľmi dobrej kvalite dnes môžete kúpiť v rade e-shopov ako pre dospelých, tak pre deti. Ich variantom sú potom vintage obchody, ktoré sa špecializujú priamo na štýlové oblečenie, väčšinou určené pre ženy, od kvalitných značiek.

 

Skúste to pre začiatok aspoň tých pár týždňov, ktoré do konca septembra zostávajú, a možno sa vám to zapáči.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona