September bude podľa hlavného hygienika kritický

NETKY.SK • 25 August 2020, 07:11 • 2 min
September bude podľa hlavného hygienika kritický

BRATISLAVA - September bude špecifický mesiac, pretože môže napovedať, aký bude mať pandémia nového koronavírusu na Slovensku ďalší vývoj. Po pondelkovom stretnutí so športovými zväzmi to vyhlásil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

slovakia

left justify in out

Riziková situácia 

Poukázal pritom na návrat ľudí z dovoleniek, zamestnancov do zamestnania a detí či študentov do škôl. Zároveň avizoval, že tento týždeň sa situáciou okolo nového koronavírusu bude zaoberať aj ústredný krízový štáb a konzílium odborníkov.

 

img

 

Pribúdajú nové prípady 

"September bude skúšobné obdobie. Uvidíme, aké dopady budú mať návraty našich občanov. Napovie nám to, aký bude ďalší vývoj," skonštatoval hlavný hygienik. Prípady pozitívne testovaných na COVID-19 podľa jeho slov na Slovensku pribúdajú. "Tie čísla sa zväčšujú, nie sú to tie hodnoty, na ktoré sme boli zvyknutí," priznal Mikas.

 

img

 

Stretnutie

Aj z tohto dôvodu sa hlavný hygienik v pondelok v Bratislave stretol so splnomocnencom vlády SR pre mládež a šport Karolom Kučerom, štátnym tajomníkom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivanom Husárom a jednotlivými športovými zväzmi na Slovensku či organizátormi maratónov. Spoločne prediskutovali protipandemické opatrenia v rámci zhoršovania sa epidemiologickej situácie na Slovensku.

 

Školské haly a telocvične

Štátny tajomník Husár priblížil, že v rámci bodov diskutovali o čiastočnom refundovaní nákladov na testovanie na COVID-19 pre športové zväzy. Ako tvrdí, bude však potrebné nájsť na to peniaze. "Riešilo sa aj otvorenie, respektíve zatvorenie školských hál a telocviční. Snažíme sa vysvetliť, že je rozdiel zatvoriť telocvičňu pre školu a pre športové kluby, kde je rádovo menej členov," podotkol. 

 

img

 

Diskutujúci sa zaoberali aj tým, že je potrebné, aby štát presne zadefinoval hromadné podujatie a od akého počtu sa o ňom môže hovoriť. Rovnako sa bavili aj o tom, ako predísť chýbam z prvej vlny pandémie nového koronavírusu.

 

Nové opatrenia

Zo stretnutia vyplynuli návrhy opatrení pre športovcov a športové podujatia v aktuálnej epidemiologickej situácii v SR, ktoré by mali byť prerokované za účasti štátneho tajomníka MŠVVŠ SR I.Husára na zasadnutí Ústredného krízového štábu, resp. na konzíliu odborníkov - epidemiológov:

1. 50 % obsadenosť kapacity štadiónov,

2. možná špeciálna dĺžka karantény pre vrcholových športovcov,

3. opatrenia pre pozitívne testovaných športovcov zo zahraničia,

4. opatrenia pre športovcov pri cestovaní do zahraničia,

5. prístup pre športovcov do telocviční a bazénov, najmä pri školách po 15:00 hod,

6. presnejšia definícia hromadných podujatí.

 

img

 

Žiadajú pomoc 

Účastníci stretnutia by tiež privítali pomoc od štátu pri úhrade nákladov na testovanie vrcholových športovcov a dezinfekciu na podujatiach, ako aj pri podpore športu v televíznom vysielaní. 

 

Porušenie bude mať negatívny vplyv 

Mikas podotkol, že všetko záleží aj od organizátorov, ako si dokážu ustrážiť sedenie, ale aj od fanúšikov, ako sa budú na podujatí správať. "Ak sa naschvál budú dávať dokopy a vytvorí sa niekoľkotisícová skupina, darmo budeme mať super opatrenia. Minie sa to účinku a uškodí to celému športu," skonštatoval na záver.

 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.sk. Na sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona