Seperatisti z DĽR tvrdia, že nemajú vybavenie na zostrelenie boeingu

NETKY.SK • 9 September 2014, 14:16 • 2 min
Seperatisti z DĽR tvrdia, že nemajú vybavenie na zostrelenie boeingu

MOSKVA - Proruské sily na východe Ukrajiny nemajú vojenské vybavenie, ktorým by bolo možné zostreliť civilné lietadlo, uviedol dnes premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexander Zacharčenko.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak v reakcii na zverejnenie predbežnej správy o príčinách pádu lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti na východe Ukrajiny - v oblasti, ktorá bola v polovici júla, keď k tragédii došlo, pod kontrolou protivládnych síl.
     

"Môžem povedať len jedno: nemáme (vojenské) vybavenie, ktoré by mohlo zostreliť civilný boeing, vrátane tohto malajzijského lietadla," vyhlásil Zacharčenko podľa agentúry Interfax.
     

Zacharčenko okrem toho vyhlásil, že experti z miesta pádu lietadla odniesli a za hranice DĽR odviezli všetky úlomky lietadla, ktoré potrebujú na prešetrenie leteckého nešťastia. 
     

"Zostali tu zjavne len tie úlomky, ktoré podľa nich neboli také dôležité pre vyšetrovanie. To, čo zobrali, bolo dostatočné na to, aby prijali príslušné závery," vysvetlil Zacharčenko.
     

Holandská bezpečnostná rada (OVV) dnes zverejnila predbežnú vyšetrovaciu správu, z ktorej vyplýva, že malajzijské civilné dopravné lietadlo sa na Ukrajine zrútilo po tom, čo sa rozlomilo vo vzduchu, pravdepodobne po zásahu "vysokým počtom vysokoenergetických predmetov".
     

Správa OVV nehovorí o tom, že Boeing-777 zostrelila raketa, ani o tom, kto môže byť za tragédiu zodpovedný. Kompletnú správu by mala OVV zverejniť do jedného roka od tragédie.
     

Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútil na východe Ukrajiny 17. júla - v oblasti ovládanej proruskými separatistami. Z 298 ľudí na palube, ktorí pri nešťastí zahynuli, bolo 196 Holanďanov.
     

Podľa Washingtonu a Kyjeva zostrelili lietadlo ruskou raketou separatisti, ktorí na východe Ukrajiny bojujú proti vládnym silám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies