Separatistické hnutie vyzvalo Kataláncov na protesty, chcú tak vyjadriť nesúhlas s vládou a jej nariadeniami

NETKY.SK • 21 September 2017, 12:41 • 2 min
Separatistické hnutie vyzvalo Kataláncov na protesty, chcú tak vyjadriť nesúhlas s vládou a jej nariadeniami

MADRID - Katalánske národné zhromaždenie (ANC) vyzvalo dnes občanov, aby vyšli do ulíc a vyjadrili svoj nesúhlas s postupom španielskej vlády, ktorého súčasťou sú razie a zatýkanie organizátorov referenda o nezávislosti Katalánska naplánovaného na 1. októbra.

slovakia

left justify in out

Vláda v Madride totiž pokladá referendum za protizákonné. Výzva Katalánskeho národného zhromaždenia združujúceho viac ako 80.000 občanov bola podľa agentúry AP zverejnená len niekoľko hodín po tom, čo polícia zadržala 12 osôb - väčšinou členov katalánskej regionálnej vlády -, ktorí sú podozriví z podielu na príprave zakázaného referenda.

 

ANC, ktoré je motorom katalánskeho separatistického hnutia, vyzvalo ľudí, aby sa zhromaždili pred budovou regionálneho najvyššieho súdu v Barcelone a podľa potreby si so sebou priniesli aj stany.

Hovorca ANC Adria Alsina v súvislosti s protestmi uviedol, že ľudia zostanú v uliciach, "kým všetkých väznených neprepustia".

 

Stredajšie zatýkanie údajných organizátorov referenda o nezávislosti Katalánska vyvolalo v noci nadnes v Barcelone a iných katalánskych mestách demonštrácie a menšie nepokoje.

 

Súvisiaci článok: Španielska vláda zhabala hlasovacie lístky, ktoré mali byť použité pri referende za samostatnosť Katalánska



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies