Separatisti v Kašmíre vyhlásili na piatok protest proti Charlie Hebdo

NETKY.SK • 23 Január 2015, 11:02 • 2 min
Separatisti v Kašmíre vyhlásili na piatok protest proti Charlie Hebdo

ŠRÍNAGAR - V Indiou ovládanom Kašmíre zostali v piatok zatvorené všetky obchody a podniky pre protest proti najnovším karikatúram proroka Mohameda zverejneným vo francúzskom satirickom týždenníku Charlie Hebdo.

slovakia

left justify in out

Indické úrady obmedzili pohyb obyvateľov v častiach mesta Šrínagar, pretože sa obávajú protestov a bojov po piatkových modlitbách moslimov. Polícia v noci zo štvrtok na piatok zatkla lídra hnutia za nezávislosť Kašmíru Muhammada Jásina Malíka, ktorý vyzval ľudí na protest proti najnovšiemu vydaniu Charlie Hebdo. Podľa moslimov islam nepovoľuje znázorňovanie ich proroka. Na mnohých miestach moslimského sveta sa už konali protestné zhromaždenia proti karikatúram francúzskeho časopisu, piatkový štrajk je prvou verejnou reakciou v Kašmíre po útokoch troch moslimov v Paríži, ktorí zabili minulý týždeň 17 ľudí.

 

Kašmír je rozdelený medzi Indiu a Pakistan, obe krajiny sa usilujú o získanie celého Kašmíru pod svoju vládu. Od roku 1989 sa viaceré povstalecké skupiny pokúsili vybojovať nezávislosť Kašmíru alebo dosiahnuť pripojenie indickej časti k Pakistanu. V bojoch o Kašmír zomrelo viac ako 68 000 ľudí, väčšinou civilistov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies