Separatisti sa inšpirujú Škótskom, India referendum odmieta

NETKY.SK • 18 September 2014, 12:33 • 2 min
Separatisti sa inšpirujú Škótskom, India referendum odmieta

NAÍ DILLÍ - Separatistickí lídri v etnicky rozdelenom Kašmíre sa chcú inšpirovať škótskym príkladom a takisto v referende rozhodnúť o svojej nezávislosti.

slovakia

left justify in out

"Dúfame, že India zmení svoj prístup a uvedomí si, že nemôže podupávať práva ľudu," uviedol pre agentúru Reuters Mirwaíz Umar Farúk, hlavný moslimský duchovný na indickej strane Kašmíru. Škótske všeľudové hlasovanie je podľa neho pre Kašmírčanov "povzbudivé". India však nároky Kašmírčanov na sebaurčenie odmieta. "Rozpad Británie? Božechráň!" reagovala indická ministerka zahraničných vecí Sušma Svaradžová. "Nemyslím si, že podobná možnosť v súčasnosti existuje," dodala.

 

Kašmír je rozdelený medzi Indiu a Pakistan odvtedy, ako obe krajiny v roku 1947 vyhlásili nezávislosť od Veľkej Británie. Odvtedy obe jadrové veľmoci viedli pre nároky na región už tri vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies