AKTUALIZOVANÉ Separatisti obsadili prezidentský palác v Jemene, premiér chce opustiť krajinu

NETKY.SK • 30 Január 2018, 11:45 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Separatisti obsadili prezidentský palác v Jemene, premiér chce opustiť krajinu

ADEN - Mesto Aden, ktoré sa nachádza na pobreží krajiny sa už pár dní zmieta v bojoch. Separatistickí ozbrojenci, podporovaní Spojenými arabskými emirátmi (SAE) ostro vystúpili proti tunajšej vláde. Priebežne obsadzujú vládne inštitúcie a prebrali kontrolu nad vojenskou základňou v adenskom Khormaksare. Jemenský premiér Ahmad Ubajd ibn Daghr plánuje opustiť krajinu po tom, ako v noci separatisti obsadili prezidentský palác.

slovakia

left justify in out

Aden je v súčasnosti dočasným sídlom vlády, keďže šiitskí povstalci známi ako husíovia so svojimi stúpencami obsadili hlavné mesto Saná. Separatistom sa v priebehu posledných hodín podarilo prelomiť bezpečnostnú zábranu a vtrhli do prezidentského paláca. Cieľom separatistov je odtrhnutie južného Jemenu od zvyšku krajiny. Ešte počas minulého týždňa predložili prezidentovi Abd Rabú Mansúr Hadimu ultimátum, aby položil vládu, inak krajinu čaká prevrat.

 

Separatisti obviňujú Hadiho z korupcie, čo má za následok zhoršujúcu sa ekonomickú, bezpečnostnú a sociálnu situáciu najmä na juhu Jemenu. Hadiova vláda ultimátum odmietla prijať a následne zakázala verejné stretnutia. Podľa tunajších obyvateľov, v meste bola nasadená armáda, ktorá mala zabrániť separatistom vstúpiť do mesta. To však spustilo prudkú konfrontáciu. Najmenej 12 ľudí bolo zabitých v stretoch a viac ako 130 bolo zranených predtým, ako Hadiova vláda v nedeľu zvolala okamžité prímerie. Boje však neutíchli a z mesta sa naďalej ozýva streľba.

 

Bojovníci z tohto hnutia už dlhé roky bojujú za odchod južného Jemenu, ktorý bol samostatnou krajinou pred rokom 1990. Iba štyri roky po zlúčení, sa južní obyvatelia krajiny viackrát pokúšali o oddelenie sa, no neúspešne. Aj napriek tomu, že sa odvolávali na ekonomické a politické utláčanie zo strany vlády, armáda ich vždy potlačila a rozohnala. Od roku 2007 sa južné skupiny zhromažďujú a bojujú za väčšiu autonómiu. Tieto výzvy sa zintenzívnili po arabskej jari v roku 2011 a po vypuknutí občianskej vojny v Jemene v roku 2015.

 

Južnú prechodnú radu (STC), v ktorej sa separatisti združujú, založil v minulom roku 51-ročný Aidarous al-Zubaidi. Ten tvrdí, že Hadiova vláda je spriaznená s členmi z hnutia Moslimské bratstvo. Spojené arabské emiráty ako hlavný financovateľ hnutia STC sa snaží upevniť si svoje vlastné postavenie a posilniť svoju moc v tomto dôležitom svetovom uzle. Vďaka miliónovej podpore SAE sa separatistom podarilo vyburcovať viacerých Jemenčanov z juhu, ktorí momentálne obsadzujú viaceré mestá v južných provinciách.

 

Jemen sa už celé roky trápi s ideologickou nejednotnosťou v krajine. Viacerí vojenskí velitelia dokonca prechádzajú na stranu separatistov, pretože vinia súčasného prezidenta zo zverstiev, ktoré boli spáchané na Jemenčanoch ešte v roku 1986. Hadi bol údajne prepojený s prezidentom Aliom Nasserom Mohamedom, ktorí nariadil zabíjanie nevinných civilistov v krajine, ktoré si vyžiadalo 10-tisíc mŕtvych.

 

Na druhej strane stojí Saudská Arábia, ktorá financuje prezidenta Hadia a podporuje ním vedené vojenské sily. Tí proti povstalcom vytvorili arabskú koalíciu a začali s útokmi proti povstaleckým silám v roku 2015. STC je ochotná zotrvať v povstaní, pokiaľ sa jej nepodarí zvrhnúť prezidenta Hadiho. Medzinárodná organizácia Oxfam, školy, mnohé vládne inštitúcie boli nútené zatvoriť svoje brány pre narastajúce napätie v Adene.

  

Napriek relatívne malej armáde, ktorú poslali Spojené arabské emiráty do Jemenu, na situáciu reflektovala aj Saudská Arábia a začala tam rozmiestňovať svoje jednotky, pričom tie zohrávajú v konflikte len minimálne úlohy. Záujem SAE sa má týkať bezpečnosti úžiny Bab el-Mandab, jednej z najrušnejších námorných a plynárenských pruhov na svete.

 

Ochrana obchodu s ropou a plynom v Červenom mori a v Suezskom prieplave je nevyhnutná pre schopnosť Spojených arabských emirátov obchodovať s Európou a Severnou Amerikou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona