Senzačný nález! Britský vedec objavil hrob kráľovnej Nefertiti

NETKY.SK • 11 August 2015, 15:43 • 2 min
Senzačný nález! Britský vedec objavil hrob kráľovnej Nefertiti

BRATISLAVA - Britský vedec Nicholas Reeves tvrdí, že objavil hrob kráľovnej Neferneferuaten Nefertiti, známej iba ako Nefertiti.

slovakia

left justify in out

Egyptológ pôsobiaci na Univerzite v Arizone publikoval správu, v ktorej napísal, že miesto posledného odpočinku manželky faraóna Achnatona sa nachádza v miestnosti za stenou hrobky jej údajného syna Tutanchamóna. Tú v roku 1922 objavil Howard Carter.


Reeves analyzoval skeny stien Tutanchamónovej hrobky v Údolí kráľov pri egyptskom Luxore. Ako napísal, vďaka radaru objavil pod omietkou stopy po zamurovaných otvoroch. Tie podľa neho vedú do ďalších miestností, pričom jedna je sklad a druhá, severná, je pohrebná miestnosť slávnej Nefertiti, ktorá zomrela približne v roku 1330 pred naším letopočtom. Vedec sa pritom opiera o skutočnosť, že miestnosť sa nachádza napravo od vstupnej šachty, čo bolo pri hroboch egyptských kráľovien typické.

 

img

 


Podľa Reevesa teda Tutanchamónov hrob vznikol dodatočne rozšírením vstupu do Nefertitinej hrobky. Reeves týmto tvrdením ponúka odpoveď na otázku, prečo je miestnosť, v ktorej faraóna pochovali, rovnako veľká ako predsieň, čo nezodpovedá jeho postaveniu. Vedec predpokladá, že kráľovský dvor sa po náhlej smrti vládcu zmietal v kríze, a preto ho pochovali v existujúcom hrobe. No kým jeho hrobku neskôr vyplienili, hrobka Nefertiti ostala nedotknutá tri tisícročia.

 

img


"Každý kúsok dôkazu nie je sám osebe presvedčivý, no ak ich spojíte, ťažko sa mojim záverom vyhnete," vyjadril sa Reeves pre The Economist. "Ak sa mýlim, tak sa mýlim. No ak mám pravdu, toto je potenciálne najväčší archeologický objav, aký sa kedy podaril," doplnil. "Bola by som veľmi prekvapená, ak by táto hrobka vznikla ako hrob Nefertiti, keďže podľa mňa je pravdepodobnejšie, že zomrela počas vlády svojho manžela a tak ju pochovali v Amarne, meste postavenom na príkaz Achnatona v strednom Egypte," povedala pre The Times Joyce Tyldesley z Univerzity v Manchestri.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies