Senzácia: Kórejská republika po prvý raz v histórii postúpila do A-kategórie MS

NETKY.SK • 29 Apríl 2017, 08:37 • 2 min
Senzácia: Kórejská republika po prvý raz v histórii postúpila do A-kategórie MS

KYJEV - Až do posledného hracieho dňa A-skupiny I. divízie MS v ľadovom hokeji v Kyjeve bojovali o postup do elitnej kategórie štyri mužstvá. Už skôr sa o šancu postúpiť pripravili Maďari a Ukrajinci. V piatok popoludní potvrdili miesto na majstrovstvách sveta v Dánsku v roku 2018 Rakúšania, historický zápis sa však udial vo večernom zápase. Po prvý raz v histórii sa predstaví v A-kategórii aj Kórejská republika.

slovakia

left justify in out

Tá potrebovala proti Ukrajine zvíťaziť akýmkoľvek spôsobom. Korčuliari z ázijského kontinentu napokon ťažkú úlohu zvládli a mohli sa tešiť po výhre 2:1 po samostatných nájazdoch.

 

O postup Juhokórejčanov sa postaralo niekoľko naturalizovaných Kanaďanov. Vysokého, 196-centimetrového obrancu Alexa Planteho v roku 2007 draftoval v prvom kole Edmontonom Oilers z pätnásteho miesta. V NHL však odohral iba desať zápasov a po účinkovaní v nižšej AHL sa pobral do Európy, kde pôsobil jednu sezónu v EBEL lige v drese Dornbirneru. Odtiaľ sa sťahoval do Nórska a v roku 2015 kývol na ponuku Anyangu v Ázijskej lige. Následne prijal juhokórejské občianstvo. Ešte o rok skôr sa do Anyangu dostal brankár Matt Dalton, ďalší z rodených Kanaďanov, ktorí pomohli Kórejčanom k postupu. Aj on má jeden zápis v kolónke štartov v NHL, v drese Bostonu Bruins však bol v jednom stretnutí iba náhradník a v profilige neodchytal ani jedinú sekundu. Pred prijatím ponuky z Ázie pôsobil 30-ročný gólman dve sezóny v KHL, dva roky chytal za Nižnekamsk, jednu sezónu hájil farby Viťazu Čechov.

 

Rovnako starý obranca Bryan Young si taktiež zahral NHL v drese "olejárov", ktorí ho v roku 2004 draftovali v piatom kole. V ázijskej lige pôsobí už od roku 2010 a o štyri roky neskôr si dres Kórejskej republiky obliekol na prvom svetovom šampionáte A-skupiny I. divízie. Na gólový zápis však vo svojej "náhradnej" krajine stále čaká. Bez zápisu i draftu v NHL je útočník Michael Swift. Tridsaťročný útočník je bratranec Bryana Younga a do ázijskej ligy prišiel rok po ňom. Obaja pôsobia v klube Gangwon High. Plejádu rodených Kanaďanov v kórejských farbách dopĺňa Eric Regan. Ten hral dva roky aj v Európe, konkrétne v sezónach 2011-2013 v nemeckej DEL za "škorpiónov" z Hannoveru.

 

Najznámejšou postavou v tíme budúcoročného nováčika v elitnej kategórii MS je však tréner Jim Paek. Dvojnásobný držiteľ Stanleyho pohára odohral v NHL 217 zápasov v dresoch Pittsburghu, Los Angeles či Ottawy. Rodák zo Soulu si dokonca pripísal 48 zápasov aj v drese Kanady. Okrem svetového šampionátu v A-kategórii sa Kórejčania predstavia na budúci rok aj na hrách zimnej olympiády v Pjongčangu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies