Senkovič: Ropa nemusí byť drahšia ani po znížení ťažby krajín OPEC

NETKY.SK • 15 December 2016, 14:23 • 2 min
Senkovič: Ropa nemusí byť drahšia ani po znížení ťažby krajín OPEC

BRATISLAVA - Dohoda medzi Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a nečlenskými producentmi o znížení ťažby nemusí znamenať dramatické zdraženie ropy. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal hlavný ekonóm Slovnaftu Marek Senkovič.

slovakia

left justify in out

"K dohode o obmedzení ťažby došlo po prvý raz po ôsmich rokoch. Rozhodnutie by malo zabrániť poklesu cien. To, či dôjde k výraznému rastu cien, je otázne. Určite to však nepovedie k opätovnému návratu cien nad úroveň 100 USD za barel. Trh sa v porovnaní s minulosťou výrazne zmenil," uviedol Senkovič s tým, že to spôsobil vstup USA ako výrazného producenta na trh pred 5 - 6 rokmi. „Patrí do trojky najväčších producentov, ktorí ťažia asi 10 miliónov barelov ropy denne, spolu s Ruskom a Saudskou Arábiou. Preto sa napríklad na trhu môže stať, že o čo zníži OPEC dennú ťažbu, o to viac môžu navýšiť svoje objemy americkí ťažiari,“ dodal Senkovič.

 

Ceny v reakcii na rozhodnutie OPEC vzrástli nad úroveň 55 USD za barel, od konca novembra vzrástli takmer o pätinu. „Pre krajiny, ktorých príjmy z ropy tvoria aj 80 % rozpočtu, je životne dôležité, aby jej cena išla hore. Aj to bolo motiváciou pri dohode,“ konštatoval Senkovič.

 

Otvorenou otázkou je, kam až môže cena ropy vystúpiť. Podľa Senkoviča v minulosti bola rovnováha na trhu na úrovni 68 USD za barel. „Mala to byť úroveň, kde sú aj americkí ťažiari aspoň na nule z hľadiska nákladov a výnosov. Jednotkové náklady na ťažbu ropy však v posledných rokoch takisto výrazne klesli. Na niektorých ropných poliach sú schopní ťažiť rentabilne aj pri cene 40 USD za barel. Preto aj rovnováha na trhu môže byť dosiahnutá aj pri nižšej cene ako v minulosti. Hoci priestor na rast ceny ropy pravdepodobne stále existuje,“ povedal Senkovič.

 

Rast cien ropy ovplyvní aj rafinérie, pre ktoré to znamená zdraženie cien vstupov. Nejde len o ropu, ale aj o nadväzujúce komodity, najmä zemný plyn. V mnohých rafinériách tvorí cena ropy 60 - 70 % vstupných nákladov a plyn ďalších 10 %. "Rafinérie, ktoré chcú prežiť, sa musia orientovať na výrobky s vyššou pridanou hodnotou, lebo vo vyspelých krajinách dochádza postupne k prudkej zmene preferencií spotrebiteľov a k vytesňovaniu ropy zo života. Ak na to nezareagujú, tak o 10 - 15 rokov nebudú mať komu predávať svoju produkciu,“ uzavrel Senkovič.

 

OPEC sa dohodol na poklese svojej dennej ťažby o 1,2 milióna barelov. Ich produkcia by sa mala znížiť na 32,5 milióna barelov denne. Pridalo sa k nim ďalších 11 producentov, nečlenov OPEC, vrátane Ruska a Kazachstanu. Tí by mali znížiť produkciu celkovo o 600.000 barelov ropy denne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona