Seniorom z domova v Rači hrozí hladovka, tvrdí asociácia

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 17:31 • 2 min
Seniorom z domova v Rači hrozí hladovka, tvrdí asociácia

BRATISLAVA - Seniori z Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov v bratislavskej Rači budú zrejme držať hladovku.

slovakia

left justify in out

Nariadilo im ju vraj samotné vedenie zariadenia novým pokynom, ktorým zakázalo pôvodný systém objednávania obedov prostredníctvom zakúpených stravných lístkov. Ako agentúru SITA informovala Dana Gaalová z Asociácie prijímateľov sociálnych služieb SR (APSSSR), vedenie zariadenia od 1. júla núti seniorov do každodenného poberania obedov s celomesačnou úhradou a navyše si musia zobrať aj druhé jedlo vo forme raňajok, desiatej alebo olovrantu.

 

To sa viacerým seniorom z račianskeho domova dôchodcov nepozdáva. Tvrdia totiž, že nie sú povinní stravovať sa, ak sami nechcú a naopak poskytovateľ má zákonnú povinnosť stravovanie poskytovať vždy. Každý dôchodca má v malometrážnom byte kuchynku a väčšina nie je ani odkázaná na pomoc inej osoby pri starostlivosti o svoju domácnosť. Do konca júna si seniori pritom mohli vybrať, či sa budú stravovať v jedálni zariadenia, či si stravu pripravia sami alebo sa budú stravovať inde. Časť seniorov si napríklad objednávala obedy iba občas a nie denne. To však má byť dnes už minulosťou. Podľa Gaalovej ľuďom, ktorí si predtým stravu varili sami, dnes vedenie domova dve jedlá denne doslova vnucuje, a naopak, tí, čo by sa po starom aj chceli stravovať, teraz nebudú môcť. Rokovať o situácii v domove seniorov preto začali s riaditeľom račianskeho zariadenia Jánom Kmeťom. Stretnutie však slávne nedopadlo, podľa Gaalovej sa nedohodli. Vedenie zariadenia predsa len urobilo ústupok a seniorom, ktorí majú ešte na tento mesiac zakúpené obedové lístky, povolilo obedové lístky domíňať, dodala Gaalová. 

 

Podľa asociácie je nové nariadenie o stravovaní priamym porušením zákonnej povinnosti poskytovateľa poskytovať stravu svojim klientom s celoročnou pobytovou sociálnou službou. "Od 1. januára 2014 platia v Zákone o sociálnych službách nové pravidlá reagujúce na požiadavky praxe, aby boli určené jasné pravidlá pri odoberaní stravy a eliminovali sa nedorozumenia a spory," vysvetľuje Asociácia prijímateľov sociálnych služieb SR. Podľa asociácie si tak seniori môžu vybrať, kedy si navaria a kedy sa najedia v jedálni u poskytovateľa sociálnej služby. Riaditeľ Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov v bratislavskej Rači Ján Kmeť tvrdí, že podľa novely zákona zo začiatku tohto roka musí zariadenie sociálnych služieb, ktoré poskytuje sociálne služby celoročnou alebo týždennou formou, poskytovať klientom celodenné stravovanie minimálne v rozsahu dvoch jedál denne, z ktorých jedno musí byť obed alebo večera. Podľa riaditeľa zariadenia novela o sociálnych službách priniesla okrem iného aj zvýšenú ochranu príjmu prijímateľov sociálnych služieb a zvýšenú ochranu prijímateľov v oblasti stravovania. Povinnosť je pritom zakotvená aj v novom všeobecne záväznom nariadení Bratislavského samosprávneho kraja, ktoré krajskí poslanci schválili v júni tohto roka. "Tí klienti, ktorí nie sú odkázaní na sociálne služby, sú samostatní a majú vlastnú kuchyňu, nemusia odoberať stravu. Ak majú záujem stravu odoberať, nahlásia túto svoju požiadavku príslušným zamestnancom zariadenia, ktoré jedlá majú záujem odoberať a zariadenie im bude na základe zmluvy poskytovať stravu presne podľa ich požiadavky," vysvetlil pre agentúru SITA Kmeť. Ako dodal, vzhľadom na skutočnosti vyplývajúce z novely zákona tak nielen račianske zariadenie pre seniorov, ale aj ďalšie takéto zariadenia na Slovensku pristúpili k podpisovaniu dodatkov k zmluvám o poskytovaní sociálnych služieb. 

 

Asociáciu prijímateľov sociálnych služieb zaujímalo, či majú takéto nové pravidlá v stravovaní aj v iných zariadeniach pre seniorov. Zistili, že v zariadeniach pre seniorov Domov pri kríži, Domov seniorov Lamač a Domov tretieho veku, ktoré zriadilo mesto Bratislava, aj naďalej ponechali možnosť objednávania ľubovoľného počtu obedov. Podľa asociácie je od riaditeľa nezodpovedné a pre seniorov život ohrozujúce meniť ich zaužívaný stravovací režim. "Zo dňa na deň sa takto niektorí klienti ocitnú bez obeda," myslia si seniori. Podľa Gaalovej tak seniorom asi neostane nič iné len držať hladovku, na neprávosť chcú upozorňovať transparentmi pred zariadením pre seniorov v Rači, a to až dovtedy, kým sa vedenie začne riadiť ustanoveniami Zákona o sociálnych službách. Ako dodala Gaalová, klienti zariadenia sú na dohodu pripravení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies