Seniori si môžu do 11. januára kúpiť nulový lístok vo vlakoch bez prirážky

NETKY.SK • 2 November 2014, 15:28 • 2 min
Seniori si môžu do 11. januára kúpiť nulový lístok vo vlakoch bez prirážky

BRATISLAVA - Dôchodcovia vo veku 62 rokov a viac si budú môcť do 11. januára budúceho roku kúpiť priamo vo vlakoch nulové lístky bez prirážky.

slovakia

left justify in out

Takúto výnimku pre nich zavedie štátny dopravca - Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) po tom, čo od 17. novembra tohto roku spustí bezplatné cestovanie pre dôchodcov a študentov.
      

V prípade, že si lístok zadarmo budú chcieť seniori zaobstarať priamo vo vlakoch po 11. januári, budú musieť zaplatiť aj prirážku. "Výnimkou bude len predaj vo vlaku pre cestujúcich, ktorí nastúpia v staniciach a zastávkach, kde nie je pokladnica," priblížila pre TASR hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.
      

Pre seniorov vo veku 62 rokov a viac bude zároveň do konca marca 2015 platiť aj druhá výnimka. A to, že si nulový lístok budú môcť dočasne kúpiť len na občiansky preukaz. Do tohto dátumu tak nebudú ešte potrebovať špeciálny preukaz zo železníc. "Cieľom je dať dôchodcom dosť času, niekoľko mesiacov, na vybavenie preukazu, a to pri už možnom využívaní cestovania bezplatne," opísala Morháčová. Toto prechodné obdobie platí podľa jej slov pre nákup lístkov cez pokladnice a aj pre nákup priamo vo vlaku.
      

Ľudí, ktorí dovŕšili vek 62 rokov, a teda budú môcť cestovať vo vlakoch zadarmo, bude podľa ZSSK približne 900.000. Na tento účel sa musia zaregistrovať a získať špeciálny preukaz. "Registráciu a preukaz si môžu vybaviť vopred alebo pri prvej ceste na nulový lístok," vysvetlila Morháčová.
      

Oprávnení dôchodcovia podľa jej slov len predložia v pokladnici občiansky preukaz. "V 85 veľkých staniciach Slovenska, kde je systém 'Komplexné vybavenie cestujúcich', sa zaregistrujú a preukaz získajú okamžite," uviedla. V menších staniciach s pokladnicou ZSSK bez tohto systému im preukaz vystavia na žiadanku a následne si ho môžu vyzdvihnúť po troch pracovných dňoch.
      

"Dôchodca sa môže rozhodnúť, či si na preukaz dá fotografiu," dodala Morháčová. Preukaz s fotografiou mu však zjednoduší cestovanie. Pri kontrole lístkov vo vlaku nebude potrebovať aj občiansky preukaz alebo pas. Dopravca začal preukazy vydávať prostredníctvom pokladníc od 27. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona