Seniori čoraz viac využívajú pri spravovaní financií internet

NETKY.SK • 16 Október 2014, 08:47 • 2 min
Seniori čoraz viac využívajú pri spravovaní financií internet

BRATISLAVA - Dnešní seniori čoraz viac pri spravovaní svojich financií na účtoch využívajú internet.

slovakia

left justify in out

Viac ako tretina má zriadené elektronické bankovníctvo, platia online každý mesiac, každý desiaty má aj email a suverénne najčastejšou transakciou je platba kartou u obchodníka. Ukázal to prieskum, ktorý urobila Sberbank Slovensko medzi svojimi klientmi. Prieskum sa uskutočnil na vzorke 9500 klientov banky nad 60 rokov.
      

„Predstava, že senior raz za mesiac zájde na pobočku, vyberie si v hotovosti celú penziu a potom s ňou hospodári, už neplatí. Je vynikajúce, že starší ľudia si čoraz viac nachádzajú cestu k elektronickým vylepšeniam v bankových službách,“ hodnotí výsledky prieskumu Filip Vítek zo Sberbank Slovensko. Podľa neho ešte stále existuje časť dôchodcov, ktorí nemajú účet v banke, no tí, ktorí si ho zriadili, sú čím ďalej aktívnejší. Každý mesiac urobia v priemere vyše deväť transakcií na svojom účte. 
      

Až 39 % seniorov má aktivované elektronické bankovníctvo, ktoré aj aktívne používajú, v priemere urobia mesačne takmer dva online prevody. Okrem toho 11 % seniorov už vie s bankou komunikovať aj cez email.  Nielen internetbanking, ale aj ďalšie možnosti spravovania peňazí zmenili vzťah seniorov k tradičným návštevám pobočky. Pre zadanie papierového prevodného príkazu chodia do banky už len maximálne raz za dva mesiace 
      

Najaktívnejší seniori sú vo veku 60 až 64 rokov. Tí urobia mesačne v priemere až 11 transakcií na svojom účte. Najmenej pohybov na účte - 6, majú ľudia nad 80 rokov. Z pohľadu regiónov je najrušnejšie na účtoch seniorov z Bratislavy a Žiliny, ktorí robia v priemere vyše 10 transakcií na svojom účte. Najmenej, niečo vyše 8, ich majú Banskobystričania. Tí sú však spomedzi regiónov najaktívnejší v platbách cez elektronické bankovníctvo.
      

V priemere o polovicu transakcie mesačne viac urobia ženy seniorky oproti mužom, a to 9,7 transakcie, u mužov je to 9,2 transakcie.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies