Senátor McCain vyzval na nálety proti sýrskym ozbrojeným silám

NETKY.SK • 6 Marec 2012, 07:40 • 2 min
Senátor McCain vyzval na nálety proti sýrskym ozbrojeným silám

Senátor McCain vyzval na nálety proti sýrskym ozbrojeným silám - Politika Americký senátor John McCain dnes ako prvý člen Kongresu vyzval na nálety proti sýrskym ozbrojenými silám s cieľom chrániť dôležité populačné centrá v Sýrii. Spojené štáty by mali s

slovakia

left justify in out

img

Americký senátor John McCain dnes ako prvý člen Kongresu vyzval na nálety proti sýrskym ozbrojenými silám s cieľom chrániť dôležité populačné centrá v Sýrii. Spojené štáty by mali stáť na čele takejto vojenskej akcie, konštatoval v prejave pred Senátom.
      "Konečným cieľom náletov by malo byť vytvorenie a ochrana bezpečných oblastí v Sýrii, osobitne na severe, kde by sa opozičné sily mohli organizovať a plánovať svoje politické a vojenské aktivity proti (prezidentovi Bašárovi) Asadovi," vyhlásil McCain, vplyvný republikánsky kongresman, ktorý v roku 2008 kandidoval na prezidenta.
      Podľa McCaina majú USA morálnu a strategickú povinnosť zvrhnúť Asada a jeho stúpencov. "Jediným realistickým spôsobom, ako to dosiahnuť, je letecká sila," dodal.
      McCain v minulosti už vyzval na vyzbrojovanie sýrskej opozície. Sýrski povstalci však teraz najviac potrebujú "úľavu od Asadovho tankového a delostreleckého ostreľovania v mnohých mestách, o ktoré sa stále zvádzajú boje," vyhlásil. Dodal, že mesto Homs, ktoré bolo do minulého týždňa dejiskom najväčších bojov, "je nateraz stratené", to však neplatí pre iné mestá.
      Americká vláda kladie dôraz na snahy o politické riešenie krízy, Biely dom však vo februári oznámil, že nevylučuje "dodatočné opatrenia" v prípade, že politické riešenie nebude možné.
      "Nastal čas pre novú politiku. Asad musí vedieť, že nezvíťazí," povedal McCain. Bezpečné zóny by podľa politika, ktorý pôsobí vo vojenskom výbore Senátu, mohli slúžiť ako platformy pre dodávky humanitárnej a vojenskej pomoci. Zóny by mohli tiež slúžiť pre výcvik Slobodnej sýrskej armády a iných opozičných ozbrojených síl, ktorý by sa vykonával "pravdepodobne s pomocou zahraničných partnerov".
      Keďže pre odpor Ruska a Číny nie je pravdepodobné prijatie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN k Sýrii, USA by sa mali usilovať o aktívnu účasť dôležitých arabských partnerov, ako je Saudská Arábia, ako i spojencov z NATO, napríklad Turecka, ktoré so Sýriou susedí.
      Konflikt v Sýrii, ktorý trvá takmer rok, si podľa odhadov OSN vyžiadal životy viac ako 7500 civilistov.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona