Senátor Kerry je podľa senátorov ideálnym nástupcom Clintonovej

NETKY.SK • 30 Január 2013, 08:11 • 2 min
Senátor Kerry je podľa senátorov ideálnym nástupcom Clintonovej

Senátor Kerry je podľa senátorov ideálnym nástupcom Clintonovej - Politika Senátor John Kerry je ideálnym nástupcom odchádzajúcej šéfky americkej diplomacie Hillary Clintonovej, zhodujú sa na tom demokrati aj republikáni v americkom Senáte. Poznamenala dn

slovakia

left justify in out

imgSenátor John Kerry je ideálnym nástupcom odchádzajúcej šéfky americkej diplomacie Hillary Clintonovej, zhodujú sa na tom demokrati aj republikáni v americkom Senáte. Poznamenala dnes agentúra AP.

Tí v utorok 94 hlasmi potvrdili Kerryho nomináciu na post ministra zahraničných vecí USA. Proti boli len traja republikánski senátori Ted Cruz, John Cornyn a Jim Inhofe. Dvaja senátori sa hlasovania zdržali.

"Rezort diplomacie nemôže byť v lepších rukách," poznamenal senátor Robert Menendez, ktorý po štyroch rokoch nahradí Kerryho v kresle predsedu senátneho zahraničného výboru. 

Ďalší člen zahraničného výboru, republikán Bob Corker, označil Kerryho za realistu, ktorý sa dokáže vyrovnať s nepokojmi v Egypte, občianskou vojnou v Sýrii, hrozbám zo strany skupín pridružených k al-Káide na africkom kontinente aj s jadrovým programom Iránu.

Kerry, päťnásobný senátor za štát Massachusetts, pôsobil v Senáte celých 28 rokov. Od roku 2009 predsedal jeho zahraničného výboru. Senátor sa počas výkonu svojho mandátu aktívne podieľal na americkej zahraničnej politike voči Afganistanu a Pakistanu, silne sa angažoval v problematike Sudánu a Južného Sudánu. V decembri v roku 2010 Kerry pomáhal presadzovať v Senáte novú americko-ruskú zmluvu o jadrovom odzbrojení, známu ako New START.

Očakáva sa, že Kerry by mal zložiť prísahu tento piatok. V stredu predtým ešte prednesie svoju záverečnú reč pred Senátom. Guvernér štátu Massachusetts Deval Patrick vymenuje jeho dočasného nástupcu, ktorý zastúpi Kerryho v Senáte, až kým sa v špeciálnych voľbách stanovených na 25. júna nerozhodne o jeho riadnom nástupcovi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies