Senátny výbor USA schválil Sessionsa do funkcie ministra spravodlivosti

NETKY.SK • 1 Február 2017, 18:29 • 2 min
Senátny výbor USA schválil Sessionsa do funkcie ministra spravodlivosti

WASHINGTON - Výbor pre súdnictvo amerického Senátu schválil dnes do funkcie ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa, nominanta nového prezidenta Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Za Sessionsa hlasovalo vo výbore všetkých 11 senátorov za Republikánsku stranu, deviati demokrati boli proti. Vzhľadom na hlasovanie v senátnom výbore je podľa agentúry AP pravdepodobné, že Sessionsa potvrdí vo funkcii aj celý Senát, v ktorom majú republikáni väčšinu.

 

Republikáni vo výbore vyjadrili Sessionsovi plnú podporu, argumentujúc, že bude ctiť zákon a v prípade potreby bude konať nezávisle od prezidenta Donalda Trumpa.

Naopak, demokrati vyjadrili pochybnosti o tom, že Sessions bude schopný Trumpovi odporovať, pretože počas prezidentskej kampane patril medzi jeho prvých a najnekompromisnejších obhajcov.

 

Senátny výbor odobril nominácie ďalších dvoch ministrov

 

Výbor pre financie amerického Senátu odsúhlasil dnes ďalších dvoch kandidátov na ministerské posty vo vláde prezidenta Donalda Trumpa. Republikánski senátori vo výbore súhlasili s nomináciou Toma Pricea na funkciu ministra zdravotníctva a tiež s nomináciou Stevea Mnuchina na post ministra financií.

Hlasovanie o dvojici kandidátov malo pôvodne prebehnúť už v utorok, po bojkote zo strany demokratických senátorov sa však odložilo na neurčito. Demokrati tvrdili, že o oboch kandidátoch potrebujú mať pred hlasovaním viac informácií, pričom sa odvolávali na rôzne kontroverzné správy ohľadne ich finančného pozadia, ktoré zverejnilo viacero amerických médií.

Republikánski senátori, ktorí majú vo výbore väčšinu, sa však dnes dohodli na dočasnom zrušení pravidla, na základe ktorého musí byť na hlasovaní prítomný minimálne jeden demokrat. Následne oboch kandidátov odobrili sami, a to pomerom hlasov 14:0, čím ich posunuli na schválenie celému Senátu.

Tom Price je ortopedickým chirurgom a šesťnásobným kongresmanom za štát Georgia a podobne ako Trump je ostrým kritikom reformy zdravotníctva demokratického prezidenta Baracka Obamu. Steve Mnuchin bol bankárom a finančným šéfom Trumpovho volebného tímu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies