Senátny výbor schválil Tillersona na post ministra zahraničných vecí

NETKY.SK • 24 Január 2017, 08:18 • 2 min
Senátny výbor schválil Tillersona na post ministra zahraničných vecí

WASHINGTON - Nominant nového amerického prezidenta Donalda Trumpa na post ministra zahraničných vecí Rex Tillerson získal v noci nadnes podporu senátneho výboru pre zahraničné vzťahy, čo podľa agentúry AP znamená, že mu dôveru s najväčšou pravdepodobnosťou vysloví aj celý Republikánskou stranou ovládaný Senát.

slovakia

left justify in out

Členovia výboru pre zahraničné vzťahy Tillersonovu nomináciu odobrili najtesnejšou väčšinou 11 hlasov k desiatim, pričom ho podporili všetci senátori za Republikánsku stranu. Všetci demokratickí senátori vo výbore boli naopak proti.

Trumpovho nominanta nepodporil ani jeden z desiatich demokratických senátorov vo výbore s odôvodnením, že Tillerson, ktorý bol dlhoročným riaditeľom ropnej a plynárenskej spoločnosti ExxonMobil, bude aj naďalej hľadieť na svet očami šéfa veľkej korporácie a nie šéfa americkej diplomacie.

Tillerson však pred hlasovaním čelil kritike možných konfliktov záujmov aj zo strany viacerých popredných republikánov vzhľadom na blízke vzťahy s ruskými činiteľmi.

Tillerson sa ako riaditeľ ExxonMobilu vyslovoval proti sankciám Spojených štátov voči Moskve v dôsledku anektovania Krymského polostrova z roku 2014. Pre tieto sankčné opatrenia prišiel jeho energetický gigant o stovky miliónov dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies