Senátny výbor odobril nomináciu Jamesa Mattisa za šéfa Pentagónu

NETKY.SK • 19 Január 2017, 07:36 • 2 min
Senátny výbor odobril nomináciu Jamesa Mattisa za šéfa Pentagónu

WASHINGTON - Výbor pre ozbrojené sily amerického Senátu odobril dnes drvivou väčšinou hlasov nomináciu Jamesa Mattisa na post nového ministra obrany. Generála námornej pechoty vo výslužbe podporili senátori v pomere hlasov 26:1.

slovakia

left justify in out

Výbor tak odporučil celému Senátu, aby Mattisovu nomináciu schválil. Mattisa teraz do funkcie musí oficiálne navrhnúť novozvolený americký prezident Donald Trump, čo môže urobiť až po nástupe do úradu. Potom bude o jeho nominácií hlasovať už celé plénum Senátu.

 

Na to, aby sa Mattis na uvedenú pozíciu vôbec mohol kandidovať, museli minulý týždeň schváliť obe komory Kongresu výnimku zo zákona z roku 1947. Táto legislatíva totiž vyžaduje, aby v prípade obsadenia postu ministra obrany bývalým príslušníkom armády uplynulo od jeho odchodu do výslužby najmenej sedem rokov. Mattis pritom odišiel z armády len v roku 2013.

 

Mattis na nedávnom pojednávaní senátneho výboru pre ozbrojené sily uviedol, že Rusko považuje za jednu z najvážnejších hrozieb pre Spojené štáty. Tie musia byť podľa neho pripravené tejto hrozbe v nutnom prípade čeliť. Bývalý generál však napriek tomuto vyhláseniu podporuje snahu novozvoleného prezidenta Trumpa spolupracovať s Moskvou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona