Senátne voľby môžu pre Macronovo hnutie Republika vpred skončiť neúspechom

NETKY.SK • 24 September 2017, 14:41 • 2 min
Senátne voľby môžu pre Macronovo hnutie Republika vpred skončiť neúspechom

PARÍŽ - Voľby do francúzskeho Senátu, ktoré sa konajú v nedeľu, by pre hnutie Republika vpred (La République en marche, LREM) prezidenta Emmanuela Macrona mohli skončiť neúspechom.

slovakia

left justify in out

Hnutie, ktoré vzniklo ešte len minulý rok a zožalo úspech v júnových voľbách do Národného zhromaždenia, sa uchádza o najmenej 50 z voľných 171 kresiel v hornej komore parlamentu. To mu však môže prekaziť rastúce rozčarovanie spoločnosti z Macronovej vlády.

Predstaviteľov do Senátu volia starostovia, zákonodarcovia, členovia regionálnych a miestnych rád. O kreslo sa uchádza takmer dvetisíc kandidátov. Pre politických nováčikov z LREM sú to prvé voľby do Senátu, pri ktorých mávajú zvyčajne výhodu predstavitelia tradičných strán. Mnohí miestni vysokopostavení činitelia sú okrem toho nespokojní s Macronovými plánmi znížiť rozpočet lokálnym úradom, čo tiež môže spôsobiť menšiu podporu hnutia.

Pri schvaľovaní zákonov má posledné slovo Národné zhromaždenie. Macron, ktorý plánuje reformy vo viacerých oblastiach, potrebuje však aj väčšiu podporu Senátu, aby mohol sľubované veľké zmeny uskutočniť. Podľa výsledkov prieskumov sa LREM bude v Senáte, ktorý má dovedna 348 kresiel, usilovať o spojenectvo s ďalšími centristami, umiernenými republikánmi a socialistami, aby mu pomohli jeho reformy schváliť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies