Senát Štefana Harabina odmietol dovolanie prokuratúry v Duckého zmenkách

NETKY.SK • 7 August 2015, 15:07 • 2 min
Senát Štefana Harabina odmietol dovolanie prokuratúry v Duckého zmenkách

BRATISLAVA - Senát Štefana Harabina na Najvyššom súde (NS) SR už rozhodol aj o druhom dovolaní v kauze Duckého zmenky. Tentoraz o dovolaní generálneho prokurátora.

slovakia

left justify in out

Odmietol ho. Informáciu pre Aktuálne.sk potvrdili na Najvyššom súde SR.
     

O dovolaní generálneho prokurátora, ktorý napádal oslobodzujúcu časť rozsudku, rozhodoval senát dnes. Ivan M. bol totiž pôvodne obžalovaný aj zo sprenevery, za čo ho však súdy neodsúdili. Generálny prokurátor žiadal dovolaním zrušiť oslobodzujúcu časť rozsudku. Senát toto dovolanie odmietol.
     

„Generálny prokurátor sa domáhal zrušenia oslobodzujúceho výroku rozsudku, ktorý ostal rozhodnutím odvolacieho súdu nedotknutý, spochybňujúc hodnotenie vykonaných dôkazov. Dôvody v zmysle Trestného poriadku však neumožňujú preskúmavať hodnotenie vo veci vykonaných dôkazov, z ktorých súdy nižších stupňov vyvodili určité skutkové zistenia,“ vysvetlil Harabin rozhodnutie. Dodal, že dovolacia námietka, ktorá smeruje proti postupu súdu v hodnotení dôkazov, nezakladá dovolací dôvod.
     

„Generálny prokurátor podal dovolanie v tejto kauze len preto, aby oslobodenú časť rozsudku odvolacieho súdu účelovo mediálne držal pri živote. Takto napríklad generálny prokurátor postupuje aj v kauze už vyše osemročného trestného stíhania pani Malinovej za trestný čin krivej výpovede a krivej prísahy, čo nie je v súlade so štrasburskou judikatúrou a ani judikatúrou Ústavného súdu. Stíhanie mal už dávno zastaviť, a nie podávať obžalobu,“ vyhlásil Harabin.
     

Dovolaniu obžalovaného v prípade Duckého zmeniek vyhovel senát Š. Harabina už v máji tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona