Senát schválil zákon umožňujúci Mattisovi šéfovať Pentagónu

NETKY.SK • 13 Január 2017, 08:01 • 2 min
Senát schválil zákon umožňujúci Mattisovi šéfovať Pentagónu

WASHINGTON - Americký Senát schválil v noci nadnes zákon umožňujúci vyslúženému generálovi námornej pechoty Jamesovi Mattisovi šéfovať ministerstvu obrany USA. Republikánmi ovládaný Senát príslušnú legislatívu schválil jednoznačným pomerom hlasov 81:17.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie sa uskutočnilo iba niekoľko hodín po tom, ako návrh prijal i senátny výbor pre ozbrojené sily. Toto opatrenie predstavuje výnimku zo zákona z roku 1947, ktorý vyžaduje, aby v prípade obsadenia postu ministra obrany bývalým príslušníkom armády uplynulo od jeho odchodu do výslužby najmenej sedem rokov. Mattis odišiel z armády v roku 2013.

 

Výnimku z uvedeného zákona ešte bude musieť dnes odobriť aj Snemovňa reprezentantov, legislatíva následne poputuje na podpísanie k odchádzajúcemu prezidentovi USA Barackovi Obamovi.

 

Mattis považuje Rusko za jednu z najvážnejších hrozieb pre Spojené štáty. Tie musia byť podľa neho pripravené tejto hrozbe v prípade nutnosti čeliť. Generál napriek tomu podporil snahu novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa spolupracovať s Moskvou, priblížila agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona