Senát schválil zákon o zásluhách exprezidenta Václava Havla

NETKY.SK • 29 Február 2012, 12:09 • 2 min
Senát schválil zákon o zásluhách exprezidenta Václava Havla

Senát schválil zákon o zásluhách exprezidenta Václava Havla - Politika Český Senát prijal dnes osobitný zákon na počesť zosnulého posledného československého a prvého českého prezidenta Václava Havla. Václav Havel sa zaslúžil o slobodu a demokraciu, znie

slovakia

left justify in out

img

Český Senát prijal dnes osobitný zákon na počesť zosnulého posledného československého a prvého českého prezidenta Václava Havla. 
      "Václav Havel sa zaslúžil o slobodu a demokraciu," znie jediná veta zákona. Informovala o tom spravodajská webstránka iDNES.cz.
      Za ocenenie Havlových zásluh hlasovalo 52 z 59 prítomných senátorov. Proti hlasoval len komunista Václav Homolka a niektorí senátori sa zdržali.
      Neprešlo však odporúčanie vláde na premenovanie pražského letiska po bývalej hlave štátu. 
      Zákon, ktorý navrhla vláda, už schválila aj Poslanecká snemovňa.  V minulosti parlament prijal podobné deklaratívne zákony, ktoré ocenili prvého československého prezidenta Tomáša G. Masaryka, jeho nástupcu na Hrade Edvarda Beneša i spoluzakladateľa Československa Milana Rastislava Štefánika.
      Vláda do zdôvodnenia návrhu napísala, že Havlove zásluhy sa neviažu iba na obdobie, keď vykonával funkciu prezidenta štátu, ale aj do obdobia, keď bol za svoje morálne postoje opakovane perzekvovaný komunistickým režimom. 
      "Tieto zásluhy svojím významom prekračujú hranice Českej republiky i bývalého Československa," napísala parlamentu vláda.
      Pochybnosti o potrebe prijatia takéto zákona vyjadril v Senáte jeho podpredseda Petr Pithart (KDU-ČSL). "Václav Havel sa zaslúžil o mnoho dobrého, ale zákonodarcovia tu nie sú od toho, aby zákonmi hodnotili minulosť," citovalo ho iDNES.cz. 
      Pithartov názor podporil aj podpredseda ČSSD Jiří Dienstbier.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies