Senát potvrdil tresty pre Adamča a jeho kamarátov

NETKY.SK • 9 November 2015, 17:19 • 2 min
Senát potvrdil tresty pre Adamča a jeho kamarátov

BANSKÁ BYSTRICA - Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes potvrdil doživotný trest odňatia slobody pre údajného bossa zemplínskej zločineckej skupiny Branislava Adamča, ktorý mu uložil v obnovenom konaní v máji tohto roku.

slovakia

left justify in out

Obnovené konanie súvisí s nálezom Ústavného súdu SR o protiústavnosti upravovať spodnú hranicu sadzby pri ukladaní trestu za viac skutkov podľa sprísňujúcej, tzv. asperačnej zásady a týkalo sa iba výšky trestu. Na májovom pojednávaní ŠTS ukladal tresty pre celú skupinu, ale voči verdiktu sa odvolal iba Adamčo, Jozef Balog, Rastislav Bán a Marcel Palšák. Namietali, že miesto zvoleného advokáta Jozefa Sabóa bol náhradný obhajca, s ktorým oni nesúhlasili. Najvyšší súd im vyhovel a senát sa vecou musel zaoberať nanovo. Nový rozsudok nie je právoplatný, Adamčo a jeho spoluobžalovaní sa odvolali.


Znalkyňa z odboru psychológie na požiadanie súdu doplnila posudok na Adamča v súvislosti s perspektívou jeho možnej resocializácie. Uviedla, že jej predchádzajúca prognóza o náprave Adamča po vyšetrení pred siedmimi rokmi bola možná na 30 percent. Podľa najnovšieho vyšetrenia v októbri tohto roku si znalkyňa myslí, že perspektíva jeho resocializácie je tentoraz na 60 až 70 percent.


Senát však i napriek tomuto tvrdeniu znalkyne a požiadavke obžalovaného akceptovať pozitívne hodnotenia z väznice uložil Adamčovi opätovne trest odňatia slobody na doživotie. Jozef Balog dostal 21 rokov, Bán a Palšák po jedenásť a pol roku. Tresty si odpykajú v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Adamčo označil predsedu senátu za zaujatého a vyhlásil, že od neho nič dobrého ani nečakal. V reakcii na rozsudok povedal, že vyjadrenia sudcu ho vôbec nepresvedčili. Podľa súdu by doživotie u Adamča bolo aktuálne, aj keby asperačná zásada neexistovala.


O osude adamčovcov rozhodol právoplatne senát Najvyššieho súdu SR v septembri 2010. Pre Adamča potvrdil doživotný trest odňatia slobody, ktorý mu vymeral vtedajší Špeciálny súd v Pezinku vo februári 2009. Jeho kamaráti Nikola Pajdič dostal trest 23 rokov väzenia, Jozef Balog 22 rokov, Štefan Sinička 20 rokov, Marcel Palšák 12,5 roka, Rastislav Bán 12,5 roka, Martin Tóth 11 rokov a Henry Hudák osem rokov. So skupinou odsúdili aj Petra Tirpáka a Júliusa Pajaroša, ktorí dostali polročné podmienečné tresty a obnova konania sa ich netýkala.


O obnovu konania požiadal Henry Hudák a v januári 2015 mu senát ŠTS vyhovel. Obnova sa týkala celej skupiny. Podľa májového verdiktu senátu miernejšie tresty dostali Nikola Pajdič - 20 rokov, Jozef Balog - 21 rokov, Štefan Sinička - 15,5 roka, Marcel Palšák a Rastislav Bán zhodne po 11,5 roka, Martin Tóth deväť rokov a Henry Hudák šesť. Predseda senátu uviedol, že k vyššiemu zmierneniu trestov u Pajdiča a Siničku prispelo ich priznanie, oľutovanie kriminálnych činov a spolupráca s orgánmi činnými v trestnom konaní.


Skupina Branislava Adamča podľa súdov páchala trestnú činnosť v rokoch 2003 až 2006. Dominovalo založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vražda, vyberanie výpalného za pneuservis a za vozenie nafty z Ukrajiny, násilie, zapálenie dvoch erotických salónov, uloženie nefunkčného nástražného výbušného systému, ktoré malo slúžiť na skompromitovanie policajta, ako aj nedovolené ozbrojovanie. V prípade vraždy gang najprv uniesol Arpáda Nistora v máji 2004 zo záložne vo Veľkých Kapušanoch. Spútaného a zabaleného do plachty ho odviezli do maštale roľníckeho družstva v obci Stretava. Branislav Adamčo ho brutálnym spôsobom zaškrtil ťažným lanom. Keď bol mŕtvy, vyzliekli ho a hodili do vopred vykopanej jamy.


Adamčovi do doživotia zarátali aj vraždu Mariána Karcela, svedka v prípade údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka. Zatiaľ nie je skončená kauza mediálne známej dvojnásobnej vraždy ženy a dieťaťa v Moste pri Bratislave, kde Adamčo figuruje spoločne s dvojicou Pajdič – Balog.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies