Senát nedal Češkám právo na priezvisko v mužskom tvare

NETKY.SK • 1 Február 2013, 08:23 • 2 min
Senát nedal Češkám právo na priezvisko v mužskom tvare

Senát nedal Češkám právo na priezvisko v mužskom tvare - Politika Zástancovia neprechyľovania ženských priezvisk narazili v českom Senáte na odpor. Senátori vo štvrtok zamietli návrh zákona, ktorý mal ženám s českým priezviskom umožniť používať priezvisko

slovakia

left justify in out

img

Zástancovia neprechyľovania ženských priezvisk narazili v českom Senáte na odpor. Senátori vo štvrtok zamietli návrh zákona, ktorý mal ženám s českým priezviskom umožniť používať priezvisko v mužskom tvare, teda bez prípony -á či -ová. To je teraz možné len u cudziniek alebo u Češiek vydatých za cudzinca. Informoval o tom český spravodajský server iDNES.cz.

Zmenu mala priniesť novela senátorov za vládnu ODS. Senát ju však dnes zamietol najtesnejšou väčšinou hlasov 26 z 51 prítomných členov hornej komory.

Novela mala ženám umožniť, aby sa samy rozhodli, či sa má ich priezvisko prechyľovať. "V podstate netreba, aby úrady do tohto procesu vôbec vstupovali," uviedol senátor ODS Jiří Oberfalzer za tvorcov predlohy.

Ich snaha však narazila na odpor už v ústavno-právnom výbore, kde prevážili strážcovia tradičných pravidiel českého jazyka. "To je iba vrtoch asi len pár žien," uviedla predsedníčka senátnej ústavnej komisie Eliška Wagnerová. Podľa nej by zákon nemal urýchľovať vývoj českého jazyka.

Novela si kládla za cieľ zrušiť doterajšie zákonné obmedzenia pri podávaní žiadostí o zápis priezviska ženy v mužskom tvare, teda bez prípony -á či -ová, do matričných kníh a dokladov. V mužskom tvare mohlo byť na základe žiadosti rodičov zapísané do matriky aj priezvisko ich dcéry.

Česká verejnosť sa v názoroch na to, či by si ženy mali alebo nemali prechyľovať priezvisko, značne odlišuje. V prieskume zverejnenom v roku 2011 sa 82 percent oslovených ľudí zhodlo na tom, že im nepripadá prirodzené, keď ženy svoje české priezviská nechávajú v mužskom tvare. Kým jedna polovica to považovala za smiešne, druhej polovici to bolo jedno. Sedemnásť percent ľudí uviedlo, že je to v súčasnosti, keď sa veľa cestuje, logické.

Odporúčanie Ústavu pre jazyk český zatiaľ znie, že ak niektoré ženy nechcú na verejnosti svoje priezviská prechyľovať, mali by to médiá rešpektovať - neplatí to však pri úradných dokumentoch, dodal v správe web iDNES.cz.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona