Senát Najvyššieho súdu zatiaľ nevytýčil termín zasadnutia k sťažnosti podnikateľa Mariana Kočnera

NETKY.SK • 5 December 2018, 15:56 • 2 min
Senát Najvyššieho súdu zatiaľ nevytýčil termín zasadnutia k sťažnosti podnikateľa Mariana Kočnera

BRATISLAVA - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR zatiaľ nevytýčil termín neverejného zasadnutia, na ktorom bude rozhodovať o sťažnosti Mariana K., ktorý prednedávnom podal žiadosť o prepustenie z väzby. O tom v stredu informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

slovakia

left justify in out

Žiadosť o prepustenie z väzby mu prednedávnom Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku pracovisko Banská Bystrica už po druhý raz zamietol a v prvom prípade rozhodnutie potvrdil následne aj NS SR.

 

Druhá sťažnosť na NS SR napadla koncom novembra. "V zmysle rozvrhu práce NS SR na rok 2018 o nej bude rozhodovať senát 2T," uviedla vtedy hovorkyňa Važanová. Senát nie je viazaný časovým termínom, dokedy má vo veci rozhodnúť, ale o väzobných veciach sa rozhoduje prednostne a urýchlene.

 

Sudca ŠTS v Pezinku pracovisko Banská Bystrica rozhodol, že podnikateľ Marian K. obvinený v tzv. kauze televíznych zmeniek zostáva vo väzbe. ŠTS o jeho žiadosti rozhodoval už vo štvrtok 15. novembra, avšak približne o necelý týždeň bolo doručené uznesenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Informovala vtedy hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

 

Podľa jej slov obvinený je väzobne stíhaný, pretože je dôvodná obava, že by pokračoval v trestnej činnosti ekonomického charakteru, pretože voči nemu bolo doposiaľ vznesených päť obvinení za rôzne závažné ekonomické trestné činy.

 

 

Kočner požiadal o prepustenie z väzby, potvrdila prokuratúra

 

Obvinený Marian K. je vo väzbe v kauze tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. Na Mariana K. a Pavla R. podala TV Markíza trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu.

 

Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.

 

O väzobnom stíhaní podnikateľa rozhodol 28. júna NS SR. Podnikateľ Marian K., ktorý sa aktuálne nachádza vo väzení v Banskej Bystrici, sa pokúšal, respektíve pokúša teda dostať z väzby na slobodu už po druhý raz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies