Senát na Zemana žalobu za velezradu pravdepodobne nepodá

NETKY.SK • 8 August 2015, 16:04 • 2 min
Senát na Zemana žalobu za velezradu pravdepodobne nepodá

PRAHA - Český senát zrejme nepodá žalobu na prezidenta ČR Miloša Zemana vo veci velezrady za kontroverzné výroky o rusko-ukrajinskom konflikte, ako to žiadajú autori petície, ktorú podpísalo 11.000 ľudí.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo stanoviska senátnej ústavnej komisie i postoja členov ústavno-právneho výboru hornej komory, podľa ktorých nie je dôvod na podanie žaloby. Informoval o tom dnes server Novinky.cz.


Predseda ústavno-právneho výboru Miroslav Antl uviedol, že Zemanovo správanie, aj keď k nemu má výhrady, nenaplnilo parametre pre podanie ústavnej žaloby. Podľa neho by jej prípadné predloženie malo byť vecou jednotlivých senátorov a nie predmetom odporúčania výboru. Podpredseda výboru Miloš Malý sa domnieva, že predmetom petičného práva by nemalo byť posudzovanie prezidentových výrokov, pokiaľ nimi nenabáda k spáchaniu trestného činu.


Predmetom petície boli vlaňajšie Zemanove výroky, v ktorých sa prezident vyslovil proti sankciám EÚ voči Rusku za anexiu Krymu. Podľa organizátorov petície tým Zeman dal dôvod na podozrenie, že vystupuje skôr "v záujme režimu Vladimira Putina než v záujme Českej republiky a jej spojencov". Zemanovi kritici poukazujú aj na jeho spochybňovanie ruskej účasti na bojoch na východe Ukrajiny.
 

"Žiadny z predmetných výrokov samostatne ani ich súhrn nepredstavuje ústavný delikt, pretože ide o výroky bez preukázateľných dopadov na zvrchovanosť a celistvosť republiky, ako aj na jej demokratický poriadok," zhodla sa komisia pod vedením bývalej ústavnej sudkyne Elišky Wagnerovej.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies