Sen sa stáva realitou, Skylon vás odvezie na opačný koniec sveta len za 4 hodiny

NETKY.SK • 6 November 2015, 18:53 • 2 min
Sen sa stáva realitou, Skylon vás odvezie na opačný koniec sveta len za 4 hodiny

LONDÝN - Lietadlo, ktoré vás dokáže odviesť kamkoľvek na svete len za pár hodín, znie skoro ako sen. So Skylonom by ste si mohli dať obed a večeru na opačných koncoch sveta v jeden deň.

slovakia

left justify in out

Britskí vedci a technici pracujú na novom druhu nadzvukového vesmírneho lietadla ktoré má cestujúcich prepraviť kamkoľvek na svete len za štyri hodiny. Britská firma Reaction Engines tento týždeň oznámila nové partnerstvo so spoločnosťou BAE Systems, ktorá spolu s vládou Spojeného kráľovstva, poskytne investície na vývoj novej triedy leteckého motora SABRE (Synergetic Air-Breathing Rocket Engine), ktorý by mal existovať už v roku 2020. Informoval o tom zahraničný portál Sciencealert.

 

Motor SABRE má pracovať v dvoch režimoch, ktoré sa budú striedať počas letu v atmosfére a mimo atmosféry.  Podľa vývojárov bude lietadlo schopné z pokoja dosiahnuť viac ako päťnásobok rýchlosti zvuku v zemskej atmosfére. Motor potom prejde do režimu rakety, aby mohlo letieť vesmírom, kde má prekonať rýchlosť zvuku viac ako 25 krát. Ďalšou z kľúčových inovácií je systém chladenia. Motor SABRE dokáže nasatý vzduch schladiť z 1000 tisíc stupňov Celzia na -150 stupňov prakticky okamžite, v priebehu jednej stotiny sekundy. 

 

Extrémne rýchlosti reaktívnych motorov sú zatiaľ z veľkej časti len teoretické, no vývojári sú presvedčení, že do piatich rokov uskutočnia prvé testy. "Dnešné oznámenie predstavuje významný medzník vo vývoji reaktívnych motorov," povedal Mark Thomas, generálny riaditeľ reaktívnych motorov. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona