Sen slovenského ultramaratónca prebehnúť naprieč Austráliou sa predčasne skončil

NETKY.SK • 6 Február 2017, 09:24 • 2 min
Sen slovenského ultramaratónca prebehnúť naprieč Austráliou sa predčasne skončil

Bratislava - Rekord a ani zdolanie veľkej výzvy sa nepodarí. Slovenský ultramaratónec Jozef Rajchl musel zo zdravotných dôvodov, v dôsledku podozrenia na zápal slepého čreva, ukončiť svoj beh naprieč Austráliou. Smutnú novinu oznámil na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

Na svojej trase z východu na západ svetadielu odkrojil z celkovej dĺžky 3800 kilometrov polovicu - 1987. V priebehu 29 dní dobehol zo Sydney až do mesta Ceduna v štáte Južná Austrália. Denne nabehal v priemere takmer 70 kilometrov, priemerná denná teplota sa pritom pohybovala okolo 38 stupňov Celzia.

 

Rajchl sa pokúsil o najrýchlejšie prebehnutie kontinentu na trase Sydney – Perth, zároveň svoju akciu spojil so zbierkou pre medzinárodnú nadáciu TeamFox na podporu výskumu liečby Parkinsonovej choroby, s ktorou bežec dlhodobo spolupracuje. Odštartoval 8. januára, do cieľa mal doraziť 20. februára.

 

Ultramaratónec sa na beh Austráliou chystal už na prelome rokov 2012/2013, vtedy sa projekt v dôsledku nedostatku finančných prostriedkov neuskutočnil.

 

Rajchl beháva ultramaratóny od roku 2004. Medzi jeho najväčšie bežecké tromfy patrí Beh po Európe v roku 2005, kedy odbehol 5239-kilometrovú trasu z fínskych Helsínk do španielskej Tarify za 59 dní, Across Austria v roku 2007 v dĺžke 686 kilometrov a najmä 12.024 kilometrov na trase Bratislava - Peking v roku 2008.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona