Sen náš všetkých. Progresívne firmy sa čoraz viac pohrávajú s myšlienkou 3-dňového víkendu

NETKY.SK • 2 December 2020, 8:31 • 2 min
Sen náš všetkých. Progresívne firmy sa čoraz viac pohrávajú s myšlienkou 3-dňového víkendu

Skrátenie pracovného týždňa z piatich dní na štyri je čoraz viac v kurze. Tento model najnovšie testuje britsko-holandská spoločnosť Unilever na Novom Zélande. Počas jedného roka tak budú sledovať produktivitu svojich zamestnancov, ktorým dožičia trojdňový víkend. Pracovníci si budú dokonca môcť aj vybrať, v ktoré dni budú pracovať.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom americká CNN. Firma, ktorá sa zaoberá distribúciou spotrebného tovaru otestuje na vzorke 81 pracovníkov ich pracovnú aktivitu počas štvordňového pracovného týždňa.

 

Zamerajú sa napríklad na to, či viac oddýchnutí zamestnanci zvládnu svoju prácu vykonať za kratší čas, prípadne budú viac motivovaní ju robiť lepšie. Zároveň im nesiahnu na mzdu a budú dostávať rovnakú výplatu ako doteraz.

 

Vedci vyhodnotia výsledky o rok

Tento pokus plánuje spoločnosť spustiť už tento mesiac po dobu jedného roka. Výsledky následne vyhodnotia vedci z univerzity v Sydney. Tí sa sústredia primárne na ich dosiahnuté výsledky a pracovné nasadenie.

 

img

 

Majitelia spoločnosti sa tiež nechali počuť, že v prípade ak pôjde všetko hladkotrojdňový víkend bude mať pozitívny dopad na firmu, rozšíria tento model aj do ostatných svojich prevádzok.

 

„Dúfame, že výsledkom skúšky bude, že naša firma ako prvá globálna spoločnosť na svete prijme takýto spôsob práce, ktorý poskytuje hmatateľné výhody pre zamestnancov i pre podnikanie,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Nick Bangs. 

 

Zamestnanci sú efektívnejší

Unilever nie je prvou firmou na Novom Zélande, ktorá prijala zmenu v pracovnom časeBang informoval, že spoločnosť sa inšpirovala lokálnou spoločnosťou Perpetual Guardian, ktorá skrátenie pracovného času vyskúšala pred dvoma rokmi.

 

Po vyhodnotení výsledkov zaviedla 4-dňový pracovný týždeň už natrvaloSkrátenie pracovného času víta aj novozvolená premiérka Jacinda Ardem, pretože sa to pozitívne neodzrkadľuje iba na spokojnosti pracujúcich, pomáha to dokonca aj samotnej ekonomike.

 

img

 

Ako ďalej uviedla, po prekonaní dvoch vĺn pandémie a v snahe naštartovať domáci turistický ruch, je toto tou správnou voľbou.

 

Vyšťavenie svojich zamestnancov je cesta do pekla

Na skrátený pracovný týždeň pritom už nabehli viaceré svetové giganty či veľké spoločnosti, ktoré tam svojim zamestnancom dopriali viac voľného času. Jednou z nich je napríklad aj pobočka Microsoftu v Japonsku, kde zamestnanci začínajú víkend už v piatok.

 

Toto nastavenie sa pritom odrazilo aj na tržbách prepočítaných na jedného zamestnanca. Tie vzrástli o neuveriteľných 40 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

 

img

 

Pri dnešnom pracovnom tempe a narastajúcich počtoch vyhoretých zamestnancov sa tento model javí ako nájdenie tej správnej rovnováhy medzi prácou a voľným časom.

 

Chce to však ešte veľa času a progresívneho myslenia zo strany zamestnávateľov, aby pochopili, že toto je ich kľúč k zaručenému úspechu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona