Semjén poďakoval zahraničným Maďarom za to, že volili Fidesz-KDNP

NETKY.SK • 12 Apríl 2014, 17:21 • 2 min
Semjén poďakoval zahraničným Maďarom za to, že volili Fidesz-KDNP

BUDAPEŠŤ - Podpredseda maďarskej vlády Zsolt Semjén dnes poďakoval zahraničným Maďarom za to, že v parlamentných voľbách podporili vládny blok Fidesz-KDNP. Vo vyhlásení, ktoré zverejnila agentúra MTI pripomenul, že z ich takmer 130.000 voličských hlasov podporilo Fidesz-KDNP 95,5 percent.

slovakia

left justify in out

"Zahraniční Maďari potvrdili, že sa na nich môžeme spoľahnúť, aj oni sa môžu vždy spoliehať na materskú krajinu," píše sa v dokumente.
      

Novinkou aprílových parlamentných volieb okrem iného bolo, že sa ich mohli zúčastniť aj občania Maďarska, ktorí nemajú trvalý pobyt v Maďarsku. Tí mohli svojimi hlasmi podporiť niektorú stranu z celoštátnej straníckej listiny.  
      

Podmienkou účasti zahraničných Maďarov na voľbách bola registrácia voliča v zozname listom. Podľa údajov Národného volebného úradu (NVI) počet registrácií dosiahol 193.793, odovzdaných platných hlasov bolo 128.378. Za Fidesz-KDNP hlasovalo 95,45 percenta, ultrapravicový Jobbik volilo 2,28 percenta a ľavicový blok Zomknutie získalo 1,16 percenta hlasov.
      

Parlamentných volieb 6. apríla sa zúčastnilo 61,24 oprávnených voličov. Podľa predbežných údajov v novom zákonodarnom zbore zo 199 poslaneckých kresiel získal Fidesz-KDNP 133, Zomknutie 38, Jobbik 23 a ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) päť. Definitívny počet mandátov bude známy až po dnešnom spracovaní zvyšných poldruha percenta hlasovacích lístkov jednomandátových volebných obvodov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies