Semená konopy siatej majú vypadnúť zo zoznamu omamných látok

NETKY.SK • 26 August 2013, 17:19 • 2 min
Semená konopy siatej majú vypadnúť zo zoznamu omamných látok

BRATISLAVA - Semená konopy siatej by nemali byť viac zaradené medzi omamné látky. Ministerstvo zdravotníctva ich v novele zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch navrhuje na podnet ministerstva pôdohospodárstva vyňať z I. skupiny omamných látok.

slovakia

left justify in out

"Rastliny odrody konopy siatej budú podliehať rovnakej právnej úprave ako doposiaľ, ale vyňaté budú zo skupiny omamných látok jej semená," vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Ako sa poukazuje v návrhu, semená konopy siatej neobsahujú kanabinoidy, a preto nie je potrebné, aby podliehali kontrolným opatreniam.

Do zoznamu, naopak, pribudne osem nových látok, ako napríklad bufedrón, desoxypipradrol či 4-metylamfetamín. Zároveň dôjde k preradeniu psychotropnej látky GBH z III. do II. skupiny omamných látok, čím ministerstvo reaguje na rezolúcie OSN. Lieky s obsahom tohto liečiva sa tak podľa Čižmárikovej budú predpisovať na lekárske predpisy s modrým pruhom.

Právna norma by v prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidenta mala platiť od marca 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona