Semančík: SR výrazne zaostáva v potravinovej sebestačnosti za susedmi

NETKY.SK • 6 Október 2016, 16:32 • 2 min
Semančík: SR výrazne zaostáva v potravinovej sebestačnosti za susedmi

BRATISLAVA - Slovensko výrazne zaostáva v potravinovej sebestačnosti za okolitými krajinami. Uviedol to dnes v Bratislave predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík po skončení medzinárodnej konferencie Potraviny a obchod 2016 / Food & Trade 2016, ktorú SPPK organizovala spolu s Európskym hospodárskym a sociálnym výborom.

slovakia

left justify in out

Podľa neho je preto potrebné, aby sme urobili množstvo krokov. "Je potrebné vytvoriť podmienky pre to, aby poľnohospodárska prvovýroba mohla rásť a aby následne aj potravinársky priemysel mohol reagovať na potreby prvovýroby. K tomu potrebujeme, samozrejme, primerané správanie sa obchodu, aby nás postupne púšťal na pulty obchodných reťazcov, aby situácia nebola taká, ako ju poznáme teraz, keď na pultoch v SR máme 40-% podiel domácich potravín, kým naši susedia sú na tom výrazne lepšie," povedal.

 

Podiel domácich potravín na pultoch je napríklad v Maďarsku a ČR vyše 70-%, v Rakúsku vyše 85-% a v Poľsku dokonca viac ako 90-%. "Svoj sortiment dovozom susedia doslova len dopĺňajú produktmi, ktoré nevedia doma vyrobiť. K takejto situácii by sme sa chceli dostať aj my, cesta k tomu nebude ľahká, mali by sme ju však podstúpiť," podčiarkol predseda SPPK s tým, že túto snahu však ovplyvňuje veľa faktorov, nielen obchod.

 

Slovenský spotrebiteľ podľa jeho slov uprednostňuje pri potravinách aj cenový faktor. "Sú tu taktiež nevyvážené podmienky pre podnikanie medzi východnou a západnou časťou Európy. Je tiež potrebné, aby sme si spotrebiteľa získali na svoju stranu," dodal. Len takýmto spôsobom možno podľa neho otvárať cestu slovenským producentom pre väčšiu výrobu agrokomodít.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona