Semafory s časovačmi sú bezpečnejšie, na Slovensku sa veľmi nevyužívajú

NETKY.SK • 12 September 2014, 16:35 • 2 min
Semafory s časovačmi sú bezpečnejšie, na Slovensku sa veľmi nevyužívajú

BRATISLAVA - Križovatky, na ktorých chodcom alebo vodičom odrátava časovač na semafore sekundy do ukončenia červeného či zeleného svetla, sú na Slovensku raritou.

slovakia

left justify in out

V zahraničí sa ale využívajú a skúsenosti hovoria o zvýšení bezpečnosti na cestách. Podobný názor majú aj slovenskí odborníci, ktorí by ich používanie privítali.
     

Podľa ministerstva vnútra osádzanie takýchto semaforov zákon umožňuje, z finančného a technického hľadiska sú však náročnejšie. V prípade, že ide o križovatku v obci, o semafore rozhoduje obec po schválení políciou a následne hradí aj výdavky s tým spojené.
     

Rezort vnútra preto podľa Marty Fabianovej z tlačového odboru ministerstva chápe postoj správcov ciest. "Zároveň ale nie je v pozícii, aby ich použitie mohlo nariadiť, teda ich použitie určiť a prípadne zafinancovať," doplnila Fabianová pre TASR.
     

Dopravný analytik Jozef Drahovský vidí v takýchto križovatkách pre vodičov dvojitý pozitívny efekt. "Vodiči vedia odhadnúť, či ešte prejdú danou križovatkou a druhý efekt to má na životné prostredie. Keď vodiči vidia, že budú dlho stáť, môžu vypnúť motor," opísal pre TASR Drahovský.
     

Na druhej strane, chodec podľa jeho slov pri takomto semafore s časovačom vie, koľko bude čakať. V takom prípade sa podľa skúseností radšej rozhodne počkať na zelené svetlo, než prechádzať cez cestu na červenú. "Myslím si, že takýto semafor dáva väčší prehľad vodičom aj chodcom," skonštatoval šéf Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomír Palčák. Využívanie takýchto križovatiek by preto bolo podľa neho prospešné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies