Šelma v oblakoch: Neopozeraný dizajn lietadla má upozorniť na ohrozený druh

NETKY.SK • 18 December 2018, 21:22 • 2 min
Šelma v oblakoch: Neopozeraný dizajn lietadla má upozorniť na ohrozený druh

Bláznivé polepy na lietadlách sú už pomerne obvyklou záležitosťou. Svojou troškou do mlyna teraz prispela kazašská spoločnosť Astana Air, ktorej lietadlo Embraer 190-E2 zdobí ňufák Irbis čiže leoparda snežného.

slovakia

left justify in out

Nejedná sa však len o estetickú vychytávku, irbis bol vybraný zámerne. Vzácna šelma totiž čelí hrozbe vyhynutia, píše server Daily Mail.

 

Lietadiel s motívom leoparda snežného bude mať spoločnosť celkom päť. Svojím dizajnom k ​​sebe majú upútať pozornosť po celom svete, aby upozornili na nebezpečenstvo, ktoré vzácnej šelme, ktorá má domov okrem iného v kazašských horách, hrozí. Irbis bol ešte donedávna ohrozeným druhom, od minulého roka ho však ochrancovia prírody klasifikujú iba ako "zraniteľného", čo znamená, že čelí veľkému riziku vyhynutia.

 

"My všetci z Air Astana sme potešení, že sme dostali prvé z lietadiel typu E190-E2 a tešíme sa, až ho uvedieme do prevádzky. Máme od neho vysoké očakávania z hľadiska ekonomiky aj vplyvu na životné prostredie," uviedol výkonný šéf spoločnosti Peter Foster.

 

 

Lietadlo sa bude pohybovať na vnútroštátnych linkách, ale aj na linkách do Ruska, po strednú Áziu, Kaukazu a Číny.

 

Inauguračný let prebehne 19. decembra. Cestujúcim urobí okrem iného radosť, že sedadlá sú vždy po dvoch, nie po troch, čím odpadá problém s neobľúbeným prostredným miestom.

 

Brazílska spoločnosť Embraer, ktorá je tretím najväčším výrobcom lietadiel po Boeingu a Airbusu, tvrdí, že ich lietadlá sa budú v budúcnosti používať oveľa viac aj na európskych linkách. E190-E2 zatiaľ vlastnia aerolinky Widerøe, Swiss Air alebo AirBaltic.

 

A práve Embraer sú dosť často lietadlá ozdobené netradičnými polepmi, v minulosti to bola napríklad žraločia alebo tigria hlava.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies