Selfie môže vážne poškodiť vaše zdravie

NETKY.SK • 27 September 2015, 12:51 • 2 min
Selfie môže vážne poškodiť vaše zdravie

BRATISLAVA - Téma selfie sa v poslednej dobe skloňuje vo všetkých pádoch a nielen odborníci sa snažia prísť na to, kam až siaha hranice normálnosti. V Amerike už majú jasno. Kto sa fotí moc často, ten je zrelý na doktora. Ako ste na tom vy?

slovakia

left justify in out

Obliecť si niečo sexi, natiahnuť ruku, stlačiť spúšť, dielo umiestniť na sociálnu sieť a čakať na ohlasy. Je vám to povedomé? Zdá sa, že toto je najobľúbenejšia záľuba predovšetkým mladšej generácie. Ale ani starším sa tento trend zďaleka nevyhýba. Čo začalo ako nevinná zábava, končí aj v ordinácii psychiatra. Diagnóza? Telefónny závislák.

 

Americká psychiatrická asociácia (APA) má vztýčené všetky ukazováky do výstražného gesta. Podľa tamojších lekárov sú selfie známkou mentálnej poruchy. Ľudia, alebo ak chcete "pacienti" si touto činnosťou vraj nahrádzajú nedostatok sebavedomia. Dokonca zostavili tri stupne závislosti, do ktorých zaradili postihnutie selfie maniakov a chorobu pomenovali jednoducho "selfitida".

 

1. Snímky pre vlastnú potrebu

Prvou a najmenej nebezpečnou formou novo pomenovanej úchylky trpí prevažná väčšina obyvateľov. Táto úroveň sa nazýva epizodická. Prakticky o nič nejde. Dotyčný sa fotí maximálne trikrát denne. Ale tým to končí, žiadne zverejnenie, žiadny facebook, twitter alebo instagram. Tu prílišné nebezpečenstvo nehrozí. Jediná hrozba je asi nedostatok miesta na pamäťovej karte. Oveľa závažnejší je však nasledujúci bod.

 

2. Nenápadná reklama seba samého

Druhý stupeň šíriacej sa epidémie je oveľa intenzívnejšia pozvánka do vlastného súkromia. Volá sa akútna. Chorý sa zvečňuje niekoľkokrát počas jedného dňa a najlepšie ihneď všetky svoje podobizne umiestni do okna sveta, teda na internet. Len nech to všetci vedia, vidia a "lajkujú". Tu už bliká kontrolka ako divá. Toto už je závislosť a potreba sa ukazovať svetu zaváňa nedostatkom zdravého sebavedomia.

 

3. Nonstop potreba pozornosti

Tretí variant tejto chôdze po tenkom ľade je už vážne na zamyslenie. Už názov hovorí sám za seba - chronická. Nie je ťažké uhádnuť, že človek prakticky nerobí nič iné, než že trávi čas s mobilom v ruke a hľadá najkrajšie prostredie, kde sa vyfotiť. Počet vložených snímok na net za 24 hodín? Šesť a viac.

 

 Lekári tomu všetkému nasadili ešte korunu, pretože prichádzajú s tvrdením, že uzdravenie je takmer nemožné. Snáď by do istej miery pomohla akási terapia, ale za výsledky vraj nikto neručí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies