Sektor technológií vytvára vo Viedni väčšie hodnoty ako turizmus

NETKY.SK • 28 December 2010, 12:56 • 2 min
Sektor technológií vytvára vo Viedni väčšie hodnoty ako turizmus

Sektor technológií vytvára vo Viedni väčšie hodnoty ako turizmus

slovakia

left justify in out

Sektor informačných a telekomunikačných technológií v súčasnosti vytvára podstatne väčšie hodnoty ako turizmus. Viedeň je v ich rámci neoficiálnym hlavným mestom v strednej Európe. Pre TASR to povedal vedúci komunikácie verejnoprospešnej Hospodárskej agentúry Viedeň Georg Brockmeyer.
      Ide o fond mesta Viedeň, ktorý sa sústreďuje na služby a najmä na malé a stredné podniky, tie tvoria vyše 80 % hospodárskej štruktúry mesta. Na priame dotácie má ročne k dispozícii 36 miliónov eur, vrátane financií na výskum, ale súčasne poskytuje peniaze na vedeckú oblasť aj z iných mestských fondov. Peniaze do fondu vložili mesto, niekoľko bánk a hospodárska komora.
      "Vo Viedni sme sa sústredili na biotechnológie, informačné a komunikačné technológie," zdôraznil Brockmeyer s tým, že v dotačnom programe cielene stavili na sektor inovácií a technológií a väčšinu dotácií si treba riadne vysúťažiť. Agentúra poskytuje peniaze na vedeckú oblasť aj z iných mestských fondov.
      V súvislosti s krízou Brockmeyer povedal, že malé a stredné podniky vo Viedni sú zamerané najmä na služby a tam nedošlo k takému citeľnému poklesu zamestnanosti ako v spolkových krajinách Rakúska, kde je viac priemyslu. "Súkromná spotreba zostala vo Viedni zachovaná aj počas krízy a sektor služieb reaguje oneskorene, po nej. Počas krízy došlo k poklesu odbytu v priemysle až o 30 %," priblížil.
      Agentúra má možnosť poskytovať dotácie na priemyselnú výrobu na podporu konkurencieschopnosti. Udelila financie až do výšky 100.000 eur v jednotlivom prípade a cielene podporuje investície, nie prevádzku. Brockmeyer dodal, že 50 % z poskytnutých prostriedkov na tieto investície musí firma dať z vlastných zdrojov alebo úverov.
      Podľa neho sa činnosť Hospodárskej agentúry Viedeň darí financovať z výnosov z nehnuteľností, v posledných rokoch je to však stále náročnejšie, pretože pozemky sa predávajú alebo sa na nich stavia. Uvedená viedenská agentúra je druhým najväčším vlastníkom nehnuteľností v hlavnom meste Rakúska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona