Sektor mlieka na Slovensku je podľa SZPM v stave krízy

NETKY.SK • 26 Marec 2016, 08:58 • 2 min
Sektor mlieka na Slovensku je podľa SZPM v stave krízy

BRATISLAVA - Sektor mlieka na Slovensku je podľa Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) v stave krízy. Rada SZPM na svojom stredajšom (23. 3.) zasadnutí okrem toho konštatovala, že je ohrozená budúcnosť sektora prvovýroby a spracovania mlieka v SR a s tým súvisiaca zamestnanosť v týchto a nadväzujúcich sektoroch.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Celkové tržby prvovýrobcov mlieka poklesli minulý rok oproti roku 2014 o viac ako 43 miliónov eur. Slovenskí prvovýrobcovia dlhodobo zaznamenávajú straty. SZPM odhaduje, že za minulý rok dosiahla strata v sektore prvovýroby mlieka úroveň takmer 60 miliónov eur.

 

Vo väčšine členských krajín EÚ je podľa SZPM situácia v sektore mlieka veľmi zlá. Na trhu s mliekom je veľký prebytok mlieka. Za minulý rok prišlo k navýšeniu dodávok mlieka na európskej úrovni až o 2,5 %, čo predstavuje 3,7 miliardy kilogramov. Tento stav vznikol ukončením systému mliečnych kvót a zákazom dovozu mlieka a mliečnych výrobkov z EÚ do Ruska.

 

Aj na slovenskom trhu je podľa SZPM prebytok mlieka. V praxi sa to prejavuje tak, že spracovatelia mlieka nemajú o mlieko záujem. Niektoré spracovateľské podniky dokonca pristupujú k rušeniu, respektíve k nepredĺženiu existujúcich zmlúv o dodávke mlieka s prvovýrobcami. Podľa informácií z regiónov sa chystá zrušiť výrobu mlieka asi 20 podnikov, ktoré chovali takmer 4000 kráv s produkciou takmer 30 miliónov kilogramov mlieka.

 

Rada SZPM schválila opatrenia, ktoré by mohli prispieť k zlepšeniu situácie v sektore mlieka. Na národnej úrovni navrhuje vytvoriť pracovnú skupinu na riešenie kritickej situácie na trhu s mliekom so zastúpením štátnej správy, samosprávy a všetkých účastníkov na trhu s mliekom (prvovýrobcovia, spracovatelia, obchodníci). Prvovýrobcovia navrhujú tiež, aby sa zabránilo dovozu mlieka a mliečnych výrobkov za dumpingové ceny. Chce tiež zvýšiť podiel zastúpenia slovenského mlieka a mliečnych výrobkov v obchodnej sieti.

 

Na európskej úrovni požaduje SZPM presadzovať opatrenia, ktorých cieľom bude podpora prvovýrobcov mlieka prostredníctvom kompenzácie strát z dôvodu nepriaznivej situácie na trhu s mliekom, ako aj zabezpečenie rovnováhy na trhu s mliekom, napríklad zníženie dodávok mlieka a zvýšenie exportu do tretích krajín. Producenti mlieka tiež žiadajú prijatie európskej legislatívy na zabránenie zneužívania dominantného postavenia obchodných reťazcov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona