Šejkovia mali veľké plány a na Slovensku končia: Letecká spoločnosť Samair sa sťahuje do Maďarska

NETKY.SK • 13 Máj 2014, 09:03 • 2 min
Šejkovia mali veľké plány a na Slovensku končia: Letecká spoločnosť Samair sa sťahuje do Maďarska

RATISLAVA - Charterová letecká spoločnosť s obchodným menom Samair so sídlom v Bratislave končí. Okresný súd Bratislava I rozhodol o začatí konkurzného konania aeroliniek. Záväzky spoločnosti podľa agentúry SIMS presahujú 10 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Ako v utorok informoval denník Hospodárske noviny (HN), základné imanie firmy je iba 5 tis. eur a tak je takmer jasné, že veritelia väčšinu svojich peňazí už neuvidia. "Takto nízke základné imanie je pre letecké spoločnosti neštandardné a môže byť problémom," povedal bývalý riaditeľ Letiska Sliač Ľubomír Krupár.

 

Arabskí šejkovia vlastniaci Samair chceli mať podľa novín práve na Slovensku európske centrum a biznis mali rozbehnúť v roku 2012. Prišiel však zlom, lebo s cestovnými kanceláriami si dohodli viac letov, ako boli schopní zabezpečiť. "Výsledkom boli odklady dovoleniek, sťažnosti cestujúcich a pokazené meno. Dnes aj preto na Slovensku končia a sťahujú sa do Maďarska. Zostane tak po nich iba firma v konkurze a niekoľkomiliónové dlhy," uviedli HN. 

 

Za obchodným menom Samair stála firma Sayegh Aviation Europe (v súčasnosti už Oystray Aviation), ktorú cez fyzickú osobu ovláda nadnárodná skupina Sayegh Aviation Group so sídlom v Spojených arabských emirátoch. Šejkovia najskôr chceli zrušiť firmu bez likvidácie, no pre dlhy museli požiadať o konkurz. Cestovné kancelárie od spolupráce so Samair po skúsenostiach z roku 2012 odstúpili. Aktivity na Slovensku tak spoločnosť obmedzila a sústredila ich do zahraničia, najmä v Budapešti, kde má svoju základňu. 

 

Samair v roku 2012 dosiahol tržby 12,71 mil. eur (v roku 2011 - 7,14 mil. eur), stratu 1,42 mil. eur (strata 3,37 mil. eur), mal záväzky 10,09 mil. eur (7,4 mil. eur) a 63 zamestnancov (55). Predchodcom aeroliniek bola spoločnosť Central Charter Airlines Slovakia, s. r. o. od februára 2010 do júla 2011, ako Sayegh Aviation Europe, s. r. o. fungovali do apríla tohto roka a v súčasnosti nesú meno Oystray Aviation, s. r. o. Základné imanie firmy je 5 tis. eur, ako jej spoločník je v obchodnom registri uvedený Joseph Anton Dafesh so sídlom v holandskom Nieuw Vennep. Aerolínie mali vo flotile tri lietadlá Boeing 737-400, charterové lety prevádzkovali z letísk v Bratislave, Košiciach, na Sliači, v Brne a Budapešti. 

 

V minulosti na Slovensku už skrachovali letecké spoločnosti SkyEurope Airlines, Slovenské aerolínie, Seagle Air, Slovakian Airlines a Danube Wings.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona